Ružić: Sramna provokacija BNV-a, himna i ubuduće 1Foto: Marko Risović

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas, povodom negodovanja Bošnjačkog nacionalnog veća zbog intoniranja himne na početku školske godine, da je nedopustivo da se neko doseti da kaže kako je intoniranje himne države u kojoj živi – provokacija.

Ružić je nakon obilaska Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ rekao da je sramno da se nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine na takav način politizuje „od strane onoga koji jedinu politiku vidi u tome da negira državu i njene simbole“.

„Sve referentne međunarodne organizacije i institucije pune su pohvala na zakonodavni okvir koji tretira pitanje zaštite manjinskih prava u Srbiji, bilo da je reč o OEBS-u ili Savetu Evrope“, rekao je Ružić odgovarajući na pitanje novinara.

Ministar kaže da je ta, kako je naziva, provokacija Bošnjačkog nacionalnog veća jedan mali ružan deo uspešnog mozaika, odnosno početka nove školske godine.

Istakao je da će intoniranje državne himne za početak nove školske godine i ubuduće biti praksa.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je juče sve obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti. Iz Vijeća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već kao nacionalnu himnu srpskog naroda.

Pokret Dveri tražio je ranije danas raspuštanje BNV zvog stava o intoniranju himne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari