Ružić uručio sertifikat o osnivanju Resurs centra školi „Milan Petrović“ iz Novog Sada 1Foto: Dragan Kujundžić

Ministar prosvete Branko Ružić i evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel otvorili su danas Resurs centar u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika u Novom Sadu.

Tom prilikom ministar je direktorki škole Violeti Strahinjević uručio sertifikat o osnivanju Resurs centra u toj obrazovnoj ustanovi.

„Iako smo od 2009. postigli mnogo rezultata u procesu uvođenja inkluzivnog obrazovanja u Srbiji, uspostavljanje resurs centara predstavlja novinu u našem sistemu i zahteva podršku koju smo i dobili od partnera, zbog čega zahvaljujemo Delegaciji Evropske unije u Srbiji koja je sa budžetom od 4,5 miliona evra omogućila realizaciju ovog projekta koji sprovodimo partnerski sa UNICEF kancelarijom u Srbiji koja je izdvojila 250.000 evra“, rekao je Ružić.

On je podsetio da je ova škola jedna od 10 obrazovnih ustanova u Srbiji koja je prošle godine dobila status resursnog centra.

„Škole dobijaju status resursnog centra radi podrške nastavnicima, roditeljima i učenicima iz drugih škola na osnovu njihovih individualnih potreba za učenjem. Kroz uspostavljanje i razvoj resursnih centara pružiće se delotvorna, profesionalna i pravovremena podrška tipičnim školama za primenu politika i praksi inkluzivnog obrazovanja“, naveo je Ružić.

On je istakao da je od posebnog značaja to što će se kroz rad resursnih centara povećati pristup asistivnoj tehnologiji koja je olakšava učenje deci sa smetnjama u razvoju.

„U svemu što radimo fokus nam je da svako dete bude zdravo, srećno i da ima pristup kvalitetnom obrazovanju. Nastojimo da ojačamo sve kapacitete, ali i osiguramo kvalitet unapređujući sopstvene veštine i kompetencije kako bismo deci bili adekvatna podrška. Ponosan sam na više od 300 zaposlenih u ovoj školi i oko 1200 učenika koji svakodnevno pokazuju koliko su posebni. Želim vam da nastavite da se i u narednom periodu na isti način starate da svako dete ovde dobije ljubav, podršku i najbolje moguće obrazovanje“, rekao je ministar.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Marija Gabrijel uručila je opremu koju čini asistivna tehnologija, a koja je u procesu učenja potrebna deci sa smetnjama u razvoju.

Komesarka Gabrijel i direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova podržale su napore ove škole da obezbedi jednake mogućnosti i pristup obrazovanju za svako dete.

Podrška razvoju resursnih centara sprovodi se u okviru projekta “Unapređeni ravnopravni pristup i završavanje preduniverzitetskog obrazovanja za decu kojoj je potrebna dodatna obrazovna podrška” koji sprovodi Ministarstvo prosvete i UNICEF.

Predstavnici UNICEF-a i EU, među kojima je bio i šef Delegacije EU Emanuel Žiofre, imali su danas priliku da se upoznaju sa načinom rada asistivne tehnologije, kao i da posete izložbu radova učenika škole „Milan Petrović“ .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari