Šabić: Apsurdno bi bilo očekivati unapređenje ljudska prava i sloboda u zemlju gde cveta kriminal i korupcija 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Srbija je, uz Rusiju, jedina evropska država koja se nalazi na spisku zemalja u kojima se beleži najveći pad u 2023. godini po pitanju političkih prava i građanskih sloboda, pokazuje novi izveštaj međunarodne organizacije Fridom Haus. Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Danas da ocene u izveštaju koliko god da su neprijatne nisu ni malo iznenađujuće.

– Bilo bi ne samo nerealno, nego i savim nemoguće očekivati nešto bolje. Ako zemlja zabeleži očajno loše ocene na Globalnim indeksu percepcije korupcije, gde smo čak i u poslovično koruptivnom regionu praktično najgori i na indeksu percepcije organizovanog kriminala gde delimo evropski “crni” vrh sa Rusijom i Ukrajinom, apsurdno bi bilo očekivati unapređenje ljudska prava i sloboda – ocenjuje Šabić.

Prema njegovim rečima, lošoj oceni sigurno su doprinela i dešavanja na proteklim izborima, ali ne presudno.

– Više su uticale neke druge stvari. Na prvom mestu gotovo potpuna netransparentnost i neodgovornost vlasti u raspolaganju javnim novcem i resursima, potom sve lošije stanje u pogledu nezavisnosti pravosuđa, pa licemernu spremnost a zapravo potpunu nespremnost vlasti na demokratski dijalog i konačno situacija sa medijima koje u najvećoj meri kontroliše vlast a koji funkcionišu kao instrumenti ekstremne propagande i u tu svrhu ne samo manipulišu činjenicama nego čak masovno plasiraju potpune neistine – ističe Šabić.

Dodaje da najviše treba da nas brine to da već celu deceniju, period koji se poklapa sa aktuelnom vlašću, izveštaji Fridom hausa govore o kontinuiranom nazadovanju “a ta vlast u svom postupanju evidentno nema nameru da menja bilo šta”.

– Netransparentnost ostaje pravilo. To potvrđuje skandalozni lex specialis o EXPO-u, demokratski dijalog u zemlji u kojoj premijer sebi dozvoljava da naziva opoziciju “podguznim muvama” nema smisla ni pominjati, provladini mediji ne menjaju način rada i čak pojačavaju demonizaciju oponenata, a slučajevima zloupotrebe pravosuđa u svrhu zastrašivanja neposlušnih poput slučaja Aleksandra Obradovića i Katarine Petrović, upravo možemo dodati i najnoviji sa skandaloznim spektakularnim hapšenjem predsednika vojnog sindikata i njegovih saradnika – ukazuje Šabić.

Naš sagovornik zaključuje da gotovo izvesno možemo očekivati da dogodine ovaj izveštaj bude još nepovoljniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari