Šabić: Neozbiljni argumenti Ministarstva zdravlja 1Foto: Media centar

Saopštenje Ministarstva zdravlja u vezi sa postupkom nadzora koji je poverenik za informacije od javnog značaja pokrenuo povodom aplikacije „Izabrani doktor“ predstavlja „providan pokušaj“ da se minimiziraju počinjene greške i od javnosti sakriju veoma ozbiljni rizici po prava građana, izjavio je danas poverenik Rodoblju Šabić.

Ocenivši da je saopštenje Ministarstva pisano na „najnižem politikantskom nivou“, Šabić je naveo da je Ministarstvo zdravlja zapravo potvrdilo sve navode poverenika, ali ih je „objasnilo“ nekakvim navodnim „tehničkim“ i „štamparskim“ greškama.

„Ton saopštenja je neprihvatljiv a argumenti neozbiljni. Čak i da jeste reč o greškama one bi bile bukvalno skandalozne i umesto drskog, bezobraznog tona saopštenja morale bi podrazumevati bar izvinjenje građanima“, kazao je Šabić.

On je dodao da Ministarstvo „objašnjava“ da je autor aplikacije samo jedno preduzeće „Sorsih International d.o.o“ a da drugo „Sorsih Internacional d.o.o“ ne postoji, da je navođeno greškom. Pri tome, ne objašnjava na kojoj je, od dve adrese koje su pominjane, postojeće preduzeće.

Šabić je rekao da Ministarstvo očekuje da se prihvati da je „greška“ i to što je u politici privatnosti aplikacije pozivalo građane da zaključe „ugovor“ sa preduzećem „Izabrani doktor APP d.o.o“ koje, kako je poverenik i naveo ne postoji, i kaže da je greška „otklonjena“.

„S tim u vezi nemoguće je nekonstatovati da je Ministarstvo prvo ime tog nepostojećeg preduzeća zamenilo imenom ‘Sorsih International d.o.o’ a da je potom, tokom dana, na prečac, ‘politika privatnosti aplikacije’ nestala sa Interneta“, rekao je Šabić i upitao da li je i to možda neka greška.

Poverenik je najavio da će sledeće sedmice na konferenciji za novinare predstaviti nedostatke aplikacije koji podrazumevaju ozbiljne rizike po lične podatke korisnika aplikacije. (kraj) vbr 15:23

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari