Šabić: Nova strategija protiv korupcije neiskrena i licemerna 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je najavu nove „nacionalne“ Strategije za borbu protiv korupcije kao neiskren i licemeran pokušaj da se pre svega međunarodnim faktorima predstavi navodna rešenost vlasti Srbije da se suprotstavi korupciji.

„Reč je o nastojanju da se bar na papiru usvoje preporuke GRECO – Grupe zemalja za borbu protiv korupcije i u očima birokratije Saveta Evrope i EU potvrdi navodna spremnost za borbu protiv korupcije“, naveo je šabić.

Istakao je da je posebno je „neumesna, iritantna i po zdrav razum građana Srbije uvredljiva“ izjava ministarke pravde da nova strategija potvrđuje da je cilj Vlade „nulta tolerancija prema korupciji“.

„Tu floskulu još od 2012. naša javnost sluša od svih ministara pravde koji su se smenjivali, a u istom periodu Srbija iz godine u godinu beleži sve lošije ocene i sve gori plasman na Globalnom indeksu percepcije korupcije“ rekao je Šabić.

Pojasnio je da od 250 mera prošle Strategije za borbu protiv korupcije, gotovo dve trećine nije realizovano a da za to niko nije odgovarao, dok su istovremeno Agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo zatvaranjem očiju, i čak zataškavanjem slučajeva u kojima je sumnja u korupciju bila usmerena na predstavnike političke „elite“ potpuno potkopavali veru u efikasnost sistema za borbu protiv korupcije.

„Nova strategija ne donosi ništa novo. I načinom na koji se donosi i sadržinom najavljuje kontinuitet starog, neprihvatljivog odnosa vlasti prema korupciji a to je u direktnoj gruboj suprotnosti sa doslovno egzistencijalnim interesa ogromne većine građana Srbije“, naveo je Šabić u izjavi dostavljenoj medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari