Šabić: Razmatranje izveštaja obaveza 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Rodoljub Šabić rekao je da će, kao i svake prethodne godine, uredno izvršiti svoju obavezu i u zakonskom roku podneti Izveštaj Narodnoj skupštini o stanju u toj oblasti, ali je konstatovao da parlament već dve godine zaredom nije razmatrao Izveštaj Poverenika.

Ta činjenica je destimulativna i mislim dvostruko štetna, naveo je Šabić u pisanoj izjavi i dodao da Poverenik u martu svake godine, za prethodnu godinu, podnosi Izveštaj Narodnoj skupštini, a dostavlja ga predsedniku Republike, vladi i Zaštitniku graрana.

S jedne stran, upozorio je Poverenik, Narodna skupština sebe tako lišava informacija o stanju u dve važne oblasti ljudskih prava, odnosno impulsa potencijalno korisnih za eventualne zakonodavne intervencije u tim oblastima.

S druge strane, to je svakako loša poruka za druge organe vlasti, budući da je Narodna skupština, kao najviši organ zakonodavne vlasti valjda poslednja od koje bi trebalo očekivati neizvršavanje obaveza koje ima po zakonu i sopstvenom Poslovniku, ocenio je Šabić.

Izveštaji koje državni organi treba da dostave do 20.januara naredne godine, predstavljaju osnovu za izradu godišnjeg izveštaja o stanju u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja i oblasti zaštite podataka o ličnosti, koji Poverenik u martu svake godine, za prethodnu godinu, podnosi Narodnoj skupštini, a dostavlja predsedniku Republike, Vladi i Zaštitniku graрana.

Poverenik je uputio pismo na adrese najviših državnih organa, svih ministarstava i više stotina drugih organa vlasti i upozorio da je njihova dužnost iz člana 43. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja da dostave godišnje izveštaje o radnjama preduzetim u cilju primene ovog zakona.

Poverenik je organe vlasti upozorio i na to da je nedostavljanje izveštaja članom 48. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja utvrрeno kao kažnjiv prekršaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari