Šabić uputio sugestije ministarki Mihajlović 1Foto: Bozidar Petrović / FoNet

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo ministarki Zorani Mihajlović povodom problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti koji su evidentni u primeni Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik je u pismu ukazao na  više konkretnih problema sa kojima se u vezi sa obradom podataka o ličnosti suočavaju građani i upravnici stambenih zajednica. S ciljem da ovi problemi budu svedeni na, što je moguće manju meru, poverenik je sugerisao dve stvari.

„Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infarstukture u skladu sa nadležnostima i obavezama iz samog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, pojača svoje aktivnosti koje podrazumevaju nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, pružanje stručne pomoći, preduzimanje preventivnih mera, uključujući i obaveštavanje subjekta nadzora u vezi sa obavezama iz propisa, ukazivanje subjektima nadzora na moguće zabranjene, odnosno štetne posledice njegovog ponašanja itd. I drugo, da Vlada u komunikaciji sa Narodnom bankom Srbije i Upravom za sprečavanje pranja novca, pokrene proces preispitivanja i eventualnih izmena i dopuna relevantnih zakona, koji prečesto zahtevaju obradu podataka o ličnosti, i onda kada ona, po vrsti i količini podataka, očigledno nije opravdana svrhom“ ističe se u pismu poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari