Šabić: Voljom vlasti Marinović pobedio boljeg kandidata za poverenika 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

Gospodina Marinovića znam kao lepo vaspitanog čoveka, čoveka koji sa ljudima iz okruženja komunicira pristojno, kulturno.

Već samo zbog toga, s obzirom na činjenicu ko ga je predložio, njegovo predlaganje za poverenika bilo je za mene prijatno iznenađenje, rekao je bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, komentarišući izbor Milana Marinovića za novog poverenika.

Kako je objasnio, Marinović je neko ko u oblasti u kojoj je dosad delovao važi za čoveka s ozbiljnim znanjem i iskustvom, za afirmisanog stručnjaka „što, makar i da ta oblast, prekršajno pravo, nema mnogo veza, sem marginalno, sa onim što je posao poverenika nipošto nije beznačajno“.

– Ali, naravno, mislim da je voljom vladajuće stranke pobedio boljeg kandidata. Nisam subjektivan, mislim da svako objektivan ako uporedi biografiju gospodina Marinovića s biografijom gospođe Ružić mora to priznati. (Uz pravni fakultet i pravosudni ispit, ona ima i dva mastera iz oblasti nadležnosti poverenika, više od decenije iskustva na poslovima iz striktne nadležnosti poverenika, nekoliko stranih jezika i članstvo i predstavljanje Srbije u međunarodnim organizacijama za zaštitu podataka o ličnosti uključujući i najviše rukovodeće funkcije). Mislim da je svakom jasno zašto je gospođa Ružić nije izabrana, rekao je Šabić i dodao da bi ona po proceni vlasti jemčila nezavisnu aktivnost institucije poverenika zasnovanu na ozbiljnoj a ne kozmetičkoj zaštiti prava javnosti i građana, dakle striktnom poštovanju Ustava, zakona i međunarodnih standarda, a to je nešto što „establišmentu“ ni najmanje ne odgovara.

Kako je naveo, ostaje da vidimo zašto je izabran baš Marinović i na čemu vladajuća stranka zasniva uverenje da će on biti poželjan poverenik.

– Zašto se opredelila da predloži lepo vaspitanog čoveka sa pravom diplomom, stručnom reputacijom, bez afera? Neko bi možda kalkulisao sa nemalim brojem odluka njegovog prekršajnog suda kojima je omogućavano nastupanje zastarelosti u skoro svim slučajevima kad je poverenik pokretao prekršajne postupke protiv „elitnih“ predstavnika vlasti, (Mali, Rističević, Lončar..), čak i nekim skandaloznim oslobađajućim odlukama. Ali mislim da ne treba zaboraviti da je on bio predsednik suda a ne sudeći sudija, da je „elita“ i mimo njega, „poprečnim vezama“ mogla da „rešava probleme“, zaključio je Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.