Veća grupa sveštenika Eparhije žičke pojačana policijom sinoć oko 21.30 preuzela je ovčarsko-kablarski manastir Vaznesenje, čije je sestrinstvo dan ranije javno saopštilo da napušta ovu eparhiju SPC i da prelazi u „Eparhiju raško-prizrensku u egzilu“ pod duhovno staranje raščinjenog episkopa bivšeg raško-prizrenskog Artemija.


Kako tvrde izvori Danasa sa terena, policija i sveštrnici izneli su i vukli iz manastirske porte više desetina vernika, koji su klečeći pevali. U vreme zaključenja drugog izdanja našeg lista, monahinje su još bile u manastiru oko koga se i dalje okupljao narod uprkos kordonu policije. Tokom prošle noći u manastir je stigao i episkop žički Hrizostom, a kako je Danasu nezvanično potvrđeno policija uhapsila čačanskog privrednika Miloja Stevanovića, poznatog kao grešni Miloje.

Tokom jučerašnjeg dana u sedištu Eparhije žičke niko nije želeo da komentariše odluku sestrinstva da napusti ovu eparhiju. Iako se nezvanično tvrdilo da tome ne treba pridavati veliki medijski značaj predstavnici zvanične crkvene vlasti pokušali su i tokom popodneva da preuzmu manastir. Kako je našem listu rečeno, sveštenici iz Čačka i jedan monah došli su po ključeve manastira, ali su ih vratili sestrama zbog okupljenog naroda. Izvori Danasa tvrde da se sveštenici i policija pojavili sinoć, po mraku.

SPC je juče objavila saopštenje sa završenog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, čiji se jedan deo odnosi i na „narušavanje mira i jedinstva Crkve“, za koje se okrivljuje „svrgnuti episkop raško-prizrenski Artemije i njegove pristalice“. U saopštenju se ocenjuje da oni „čine parasinagogu – nekanonsko zborište, sa sve izraženijom tendencijom da prerastu u čist raskol i sektu“.

Mada se u visokim crkvenim izvorima u Patrijaršiji nezvanično spekuliše da vrh SPC radi na rešavanju spora s vladikom Artemijem, sa kojim se nedavno sastao patrijarh Irinej, u saborskom saopštenju najavljuje se „preduzimanje dodatnih kanonskih mera“, ukoliko se on ne odazove „u skorijem roku pozivu na povratak Crkvi u pokajanju i poslušanju saborskim odlukama i vekovnom kanonskom poretku Pravoslavne crkve“.

Sabor je „pozvao monaha Artemija (Radosavljevića) da se zajedno sa svojim sledbenicima bivšim jeromonasima, monasima i monahinjama vrati Crkvi putem pokajanja sa puta raskola“.

Odnos SPC i države načelno dobar

Sabor SPC je, između ostalog, upozorio da bi nametanje rešenja za Kosovo i Metohiju suprotnih Rezoluciji 1244 SB UN moglo da prouzrokuje krizu i nesreću, dok je odnos sa državnim vlastima u Srbiji ocenio kao načelno dobar. U saopštenju se navodi da je Sabor „podržao inicijativu Doma Karađorđević da se posmrtni ostaci članova kraljevske porodice, koji počivaju u tuđini, prenesu i sahrane na Oplencu“, uz apel vlastima Grada Beograda da razmotre mogućnost da se Nikola Tesla sahrani u kripti Svetosavskog hrama na Vračaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari