SAD: Begorad i Priština ozbiljno da shvate svoje obaveze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa 1Foto: Shutterstock/Svet foto

Sjedinjene Američke Države traže od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa, izjavio je danas Radiju Slobodna Evropa portparol američke ambasade u Prištini.

Među obavezama, kako je naveo, je i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Tražimo od Kosova i Srbije da ozbiljno shvate svoje obaveze iz Sporazuma o normalizaciji, koji su postigli ranije ove godine, i da krenu napred u postojećim i prethodnim obavezama iz dijaloga i Ohridskog sporazuma, uključujući uspostavljanje Zajednica opština sa srpskom većinom“, rekao je portparol američke ambasade.

Ambasada je saopštila da SAD nastavljaju da „snažno podržavaju dijalog, kojim posreduje EU, kao način za postizanje mirnih i produktivnih odnosa između Kosova i Srbije“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sutra će, prema najavljenom dnevnom redu, razgovarati o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa i o aktuelnim pitanjima.

Kosovo i Srbija su taj sporazum postigli u februaru u Briselu, dok su u martu u Ohridu dogovorili aneks za njegovu primenu.

Sporazum od 11 članova ne uključuje međusobno priznanje, na ćemu insistira Kosovo, ali zahteva od Kosova i Srbije da međusobno prihvate dokumenta i simbole, uključujući pasoše, diplome i registarske tablice.

„Konstruktivno angažovanje i napori u dobroj veri Kosova i Srbije doneće trajne koristi građanima, uključujući ekonomski rast, i obezbediće dugoročnu regionalnu stabilnost“, rekao je portparol američke ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari