SAD donirale još pet ambulantnih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji 1Foto: UNDP

Pet novih, potpuno opremljenih ambulantnih vozila je na putu ka zdravstvenim ustanovama Srbije, kako bi mogle efikasno da odgovore na pandemiju virusa korona, kao i da spremnije dočekaju zdravstvene krize u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Ovime ukupan broj ambulantnih vozila, koje su Sjedinjene Američke Države obezbedile za Srbiju, iznosi 11.

Donacija je realizovana kroz partnerstvo Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa UN za razvoj (UNDP) u okviru inicijative „Zajedno protiv COVID-a“.

Američki ambasador u Srbiji, Entoni F. Godfri uručio je u junu prvih šest vozila ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru.

Vrednost ambulantnih vozila je oko 525.000 dolara, što čini deo od ukupno milion dolara vredne inicijative koja ima za cilj da se podrže zdravstvene i ustanove socijalne zaštite u Srbiji.

Do sada su Sjedinjene Države obezbedile oko 5 miliona dolara pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona, navodi se u saopštenju.

Nova vozila upućena su domovima zdravlja u Ljigu, Merošini, Jagodini i Velikom Gradištu, kao i Opštoj bolnici u Loznici.

SAD donirale još pet ambulantnih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji 2
Foto: UNDP

„Ambulantno vozilo nam je preko potrebno jer nam je pre mesec dana izgorelo nekoliko saniteta u požaru i morali smo da pozajmljujemo vozila iz okolnih opština“, izjavio je Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

Prethodni primaoci vozila koje su donirale SAD su domovi zdravlja u Bogatiću, Kraljevu,Vranju i Svrljigu, kao i Opšta bolnica Jagodina i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

“Radujemo se danu kada ćemo moći o ovoj pandemiji da govorimo u prošlom vremenu i kada više neće biti COVID pacijenata koje ova ambulantna vozila treba da prevezu. Do tada, neophodno je da ljudi u većoj meri shvate koliko je važno da se vakcinišu. Vlada Srbije to zna, i mi ćemo podržati njihove napore da se svest o tome proširi“, poručila je Šenli Pinćoti, v.d. direktora misije USAID-a.

Donacija ambulantnih vozila jedna je do aktivnosti u okviru projekta „Zajedno protiv COVID-a“, koji finansira USAID, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Kovid kriza je pokazala da ne poznaje granice i koliko je važno da budemo solidarni, pomažemo jedni drugima, i da ne zaboravimo stanovnike i iz manjih gradova i opština, u ruralnim krajevima zemlje. Ova ambulantna vozila su opremljena za pružanje hitne medicinske pomoći i nadamo se da će doprineti da svi građani kojima je ona potrebna mogu brzo i sigurno da stignu do zdravstvenih ustanova,“ istakla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

SAD donirale još pet ambulantnih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji 3
Foto: UNDP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari