Kanadska kompanija Reservoir Minerals zvanično je proglasila početne resurse na projektu Čukaru Peki južno od Bora, sa ukupno 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, sa prosečnim sadržajem bakra od 2,6 procenata i 1,5 grama zlata po toni, objavila je borska Istmedia.

Radi se o prvim procenama, a izvršila ih je nezavisna rudarska konsultantska firma „SRK“ iz Velike Britanije uz preporuku da se u geološko istraživanje uloži dodatnih 20 miliona dolara, kako bi projekat prešao u fazu veće sigurnosti. Pomenuti rezultati su inače dobijeni kroz geološka istraživanja u pripovršinskom delu projekta, i ne obuhvataju one na većoj dubini, koji će dodatno morati biti priloženi za dalju nezavisnu procenu resursa.

U saopštenju kompanije Reservoir Minerals navodi se takođe da će količine bakra i zlata nakon daljeg geološkog istraživanja narednih godina biti utvrđene sa većom sigurnošću. Što se tiče otvaranja rudnika, uz uslov da će to do toga doći samo ako se pokaže da je ekonomski isplativ, u njemu će biti primenjena podzemna eksploatacija, što podrazumeva da će projekat biti ekonomičan samo u slučaju da prosečan procenat sadržaja bakra bude iznad jednog procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari