SafeJournalists: Nove pretnje novinarki TV N1 Žaklini Tatalović 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

U poslednjem incidentu u Srbiji, novinarka TV N1 Žaklina Tatalović ponovo je na meti. Direktne i indirektne pretnje poslate su u direktnoj poruci Tatalovićevoj na Instagramu.

Kako se navodi u saopštenju Mreže SafeJournalists, 11. novembra Tatalović je primila verbalne pretnje u direktnoj poruci putem Instagrama. Dok je jedna poruka glasila „bićete pretučeni“, druge su se sastojale od različitih indirektnih pretnji i uvreda.

Tatalović je kontaktirala Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje će u njeno ime podneti krivičnu prijavu Specijalnom tužiocu za visokotehnološki kriminal.

„Kada sam proveravala inbox na Instagramu, videla sam poruke. Bila sam zbunjena jer mi nije bilo odmah jasno o čemu se radi“, rekla je Tatalović za SafeJournalists i objasnila da je snimila fotografije ekrana sa spornim porukama i kontaktirala svoj medij i NUNS obavestila o tome.

Tatalović je bila meta u poslednjih godinu dana u mnogo puta, bilo putem društvenih medija ili putem štampanih i elektronskih tabloida. Samo dva dana pre ovog incidenta, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izdalo je javno saopštenje u kojem osuđuje napad i seksističke uvrede na račun Žakline Tatalović u udarnom šou programu jedne od televizijskih stanica sa nacionalnom frekvencijom. Tom prilikom Udruženje je pozvalo je nadležne vlasti da reaguju.

„Na osnovu našeg iskustva ne očekujemo da naše institucije reaguju na takve verbalne napade i uvrede na nacionalnoj televiziji. Nedostatak reakcija po pravilu dovodi do povećanja pretnji poput one koju je kolegnica Tatalović dobila i – u najgorem slučaju – do fizičkih napada“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da NUNS podnosi krivičnu prijavu u ime žakline Tatalović protiv NN lica koje je pretilo i insistiraće na rešavanju ovog slučaja i adekvatnom sankcionisanju.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružila se svojoj članici NUNS -u u osudi pretnji Žaklini Tatalović.

„Posebno smo zabrinuti zbog izveštaja da je Tatalović ranije bila meta u nacionalnim i onlajn medijima i da joj je pretilo bez odgovarajuće reakcije vlasti. Mreža SafeJournalists poziva srpske vlasti da istraže i identifikuju osobu koja je pretila Tatalović. Očekujemo adekvatnu sankciju koja će imati jasan efekat odvraćanja. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, navodi SafeJournalists u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari