Sagovornici Danasa o padu Srbije na listi Indeksa percepcije korupcije 1Foto: Freeimages/ Ivan Prole

Sagovornici Danasa različito komentarišu to što je Srbija pala za deset mesta na listi Indeksa percepcije korupcije i sada je 87. zemlja na svetu.

Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

Srbija stoji u mestu, ili čak nazaduje na Indeksu percepcije korupcije zato što ne primenjuje dosledno ni preventivne ni represivne mehanizme protiv korupcije. Ako imamo u vidu da javni tužioci nisu ispitali i obavestili javnost o ishodu čak ni o onim sumnjama na korupciju koje su dospele do medija, onda je jasno da ne može biti reči o „nultoj toleranciji prema korupciji“, a pogotovo ne o proaktivnom postupanju u istragama korupcije. Kršenja preventivnih antikorupcijskih zakona su još očiglednija.

Na primer, umesto obavezne profesionalizacije, u javnim preduzećima i javnoj upravi su politički postavljeni vršioci dužnosti; Vlada ne obezbeđuje izvršenje rešenja Poverenika, a uglavnom ni sama ne postupa po tim zahtevima; mehanizam kažnjavanja prekršaja ne funkcioniše uopšte kad je reč o javnim nabavkama. Na lošu percepciju korupcije u velikoj meri utiču netransparentnost u donošenju odluka i odsustvo konkurencije kod zaključivanja velikih Vladinih ugovora. Najvidljivije je u slučajevima neobjavljivanja ugovora kao i pri sklapanju poslova za izgradnju najvećih infrastrukturnih objekata direktnim ugovaranjem, po cenama koje izazivaju sumnju u tržišnu zasnovanost.

Danilo Šuković, ekonomista

Sam pokazatelj govori o tome da je korupcija u Srbiji endemska pojava koja je zahvatila celo društvo. Nizak indeks dovoljno govori o svemu i mi sada umesto da napredujemo imamo situaciju da nazadujemo. Institucije su sve slabije, transparentnost sve manja. Sumorna slika, tužan podatak.

Branko Pavlović, advokat

Stanje u svetu mora da je jako loše ako mi nismo uspeli da padnemo niže od tog 87. mesta. Mogu misliti kako je tek u drugim zemljama. Tvrdim od 100 nasumično izabranih trošenja budžeta većih od 100. 000 evra u 95 postoji korupcija. Nije da mi imamo korupciju, mi nemamo ništa osim korupcije. Izuzetno je loše, ali ovim hapšenjem predsednika opštine Grocka dobijamo ozbiljnu šansu da to popravimo. I to tako što slučaj neće ostati pred opštinskim sudom, već što će završiti na specijalnom sudu. Kada bi se ovaj slučaj i još neki istražili kako treba, verujem da bi nas to odvelo do 50 ili 100 ljudi i tako bi mogla da se slomi kičma visokom kriminalu i korupciji. To je put, ne da se menjaju propisi, već da se evidentno istraži i procesuira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.