U odnosu na prethodne godine, odnosno otkako je Aleksandar Vučić preuzeo vlast u Srbiji, ove godine je protivljenje desničara, konzervativaca i takozvanih branitelja porodičnih vrednosti protiv održavanja Parade ponosa, odnosno Europrajda 2022, izrazito jako.

Podsetimo, najpre je Srpski pokret Dveri pozvao Vladu Srbije da otkaže održavanje Europrajd 2022, jer je, kako su ocenili, ta manifestacija antidemokratsko nasilje manjine nad većinom građana Srbije.

Potom su Dveri, zajedno sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražili od gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da otkaže ovogodišnji Prajd, da bi pre nekoliko dana vladika banatski Nikanor izrekao je niz uvreda i poruka mržnje, ali i pretnji LGBT+ zajednici i premijerki Ani Brnabić, inače autovanoj lezbejki koja sa svojom partnerkom ima dete i uživa sve blagodeti istopolne zajednice iako u Srbiji LGBT+ osobe nemaju nikakva prava.

“Kunem i prokleću sve one koji organizuju i u tome učestvuju i budu učestvovali u takvom nečemu. Da imam oružje i to bih upotrebio, da ga imam, ali ga nemam”, rekao je vladika SPC Nikanor za Europrajd u videu koji kruži društvenim mrežama.

Prekjuče je održana litija protiv Europrajda, a juče je Koalicija NADA pozvala Vladu Srbije da otkaže Europrajd.

Jedan od lidera te koalicije, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (NDSS) Miloš Jovanović ocenio je da „niko nema pravo, naročito manjina, da agresivno promoviše i nameće svoje vrednosti većini“.

„Cilj LGBT populacije i onih koji ih podržavaju je ponovni pokušaj da se na dnevni red stavi zakon o istopolnim brakovima, protiv koga ćemo se vrlo odlučno boriti u skupštini, braneći Ustav Srbije“, naveo je Jovanović.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović ocenio je da bi održavanje tog skupa predstavljalo „veliku sramotu za naš narod i državu“.

Filip Lukić iz organizacije Europrajda (ЕuroPride 2022), ističe za Danas da su prekjučerašnje litije samo još jedan dokaz koliko je EuroPride potreban našem društvu.

“EuroPride je događaj koji širi ljubav i toleranciju, poziva na poštovanje različitosti. To je nešto što nikoga u ovom društvu ne ugrožava i zaista je tužno videti one koji to ne shvataju. Mi ćemo 17. septembra šetati i zbog njih, jer društvo koje je otvoreno za drugačije i različite je društvo koje je bolje za sve nas. Borićemo se i za one koji to u ovom trenutku ne razumeju”, ukazuje Lukić.

Kako dodaje, glasovi protiv EuroPride-a su ove godine glasniji zbog toga što je to nešto novo za čitavo društvo.

“Mi to razumemo, ali poručujemo da je bitno da svi budu svesni koliko je ta promena važna. Beograd će tada biti centar Evrope i ovo je jedinstvena prilika da pokažemo jedno novo, tolerantnije i drugačije lice Beograda. Zbog toga od svih političkih aktera očekujemo da pokažu zrelost i da se ponašaju odgovorno, jer smo sigurni da niko svoju političku borbu ne želi da gradi na mržnji i progonu drugog. Viđali smo kroz istoriju takve stavri i želimo da verujemo da Dveri i NADA nemaju takve pretenzije i vizije”, navodi Lukić za Danas.

Prema njegovim rečima, svi oni koji pozivaju na mržnju ne mogu biti vernici i hrišćani, jer hrišćanstvo ne poznaje govor mržnje.

“Zbog toga očekujemo da se SPC jasno ogradi od izjava vladike Nikanora i njegovih poziva na upotrebu oružja i obračun sa svima koji ne misle isto. Verujemo da patrijarh Porfirije, kao nosilac duhovnog jedinstva i najviši predstavnik SPC, ima odgovnost da jasno poruči da crkva ne podržava nasilje i ugoržavanje bilo čije bezbednosti. Takođemo, očekujemo i od predstavnika vlasti, Vlade Srbije i Grada Beograda, koji su partneri u organizaciji ovog događaja, da javno osude ovakve pozive i poruče da su Srbija i Beograd spremni za EuroPride”, ističe Lukić za naš list.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, naglašava za Danas da je pravo na protest i slobodu govora garantovano zakonskim i ustavnim odredbama u svim demokratskim sistemima širom sveta, pa i Srbiji.

“Prava su ograničena samo utoliko da onemoguće jedne da drugima spreče uživanje garantovanih prava i sloboda. Litijci bi da ukinu pravo na protest i jednakost za skoro 10 odsto građana Srbije, to je njihova ideja! Religijsko-građanski događaj koji je okupio ljude u prestonici tokom vikenda nije imao za cilj da zagovara zaštitu prava, već je tražio da vlast onemogući pravo na okupljanje i slobodnog iskazivanja nezadovoljstva uslovima u kojem žive predstavnice i predstavnici LGBT+ zajednice u Srbiji”, ukazuje Beširi.

Istovremeno, dodaje naš sagovornik, traže da se ustavom i zakonom garantovano pravo jednakosti izbriše za populaciju koja broji više od pola miliona građana.

“I sve bi to bilo u redu da se završilo na rečima nezadovoljstva. Međutim, imamo dva dodatna elementa u prekjučerašnjem protestu. Prvo, pretnja nasiljem kroz glasnogovornika SPC Nikanora, koju su prigrlili mnogi koji bi nasiljem da rešavaju stvar. Takvo ponašanje je nedopustivo i svaki put kada državni organi ne reaguju, mi postajemo sve klerikalnije društvo što za posledicu ima potpuno izmeštanje donošenja političkih odluka iz demokratskih institucija. U takvom sistemu onda nema prava, a mi se vraćamo u mračno doba gde preživi samo onaj ko više bije. Drugo, postoji opravdana bojazan da se protest manje bavi Evroprajdom već da je to duga ruka Moskve uz pare i idolopoklonike destabilizuje Srbiju i region kako se društva ne bi modernizovala, svrstala uz logične i istorijske ispravne zapadne partnere. Da se Srbija udalji od EU i NATO, a da se gorući problemi ne rešavaju. Ovaj protest je i pretnja Moskve predsedniku Srbije i njegovoj vlasti i pitanje je dokle ćemo to da trpimo”, ističe Beširi.

Kako naglašava, na Paradi ove godine se šeta za svakog malog i velikog dečaka koji se boji de će ga Nikanor ubiti samo zato što voli bližnjeg svog.

“Na Paradi ove godine se šeta da svaka devojčica koja sanja da sa drugom prošeta do oltara i da sutra zasnuje porodicu. Na Paradi se šeta i za sve nas koji želimo da živimo u uređenoj evropskoj državi zasnovanoj na proklamovanim vrednostima iz našeg ustava, slobodi, demokratiji, jednakosti i solidarnosti. Strah hrabre ljude nikada nije sprečio da puste glas! Nikakav Nikanor i Boško nas neće sprečiti da 17. septembra prošetamo i kažemo institucijama Srbije da želimo društvo dostojno svakog čoveka, žene i onih koji se drugačije osećaju. To je pitanje modernosti i razvoja, ne homoseksualnosti”, objašnjava Beširi za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari