Sajam zapošljavanja za osobe sa invaliditetom 1Foto: Nacionalna služba za zapošljavanje (arhiva)

U prostorijama beogradske opštine Vračar danas je održan Sajam zapošljavanja za osobe sa invaliditetom, na kojem je 19 poslodavaca ponudilo 115 slobodnih radnih mesta. Ovakav sajam organizovan je posle osam godina.

Ponuda posla bila je raznovrsna, od administrativnog radnika, prodavca, operatera u proizvodnji, magacionera, vozača, dispečera, blagajnika, portira, do finansijskih analitičara, menadžera, inženjera za bezbednost i zdravlje na radu.

Sajam su svečano otvorili direktor beogradske filijale NSZ Dobrosav Marić i predsednik Opštine Vračar dr Milan A. Nedeljković. Direktor beogradske filijale NSZ podsetio je da se Sajam zapošljavanja za OSI održava posle pauze duge osam godina.

„Opština Vračar i NSZ imaju već tradicionalno dobru saradnju. Ove godine iz budžeta Srbije preko 25 miliona dinara opredeljeno je za aktivne mere zapošljavanja za OSI, a budžetom za narednu godinu takođe su predviđena sredstva za ovu namenu. Na evidenciji nezaposlenih u Beogradu trenutno se nalazi 1.920 osoba sa invaliditetom. Od januara do oktobra ove godine posao je našlo 1.230 OSI sa naše evidencije, što je za 15 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Pozivam sve poslodavce da dolaze na ovakve događaje, jer su sajmovi idealna prilika da pronađu kadrove koji su im potrebni”, rekao je Marić.

„U martu smo usvojili Akcioni plan zapošljavanja na našoj opštini, u kojem smo posebnu pažnju posvetili zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Ovaj sajam je jako važan jer svi naši sugrađani sa nekim oblikom invaliditeta treba da budu uključeni u svet rada. Drago mi je što sam na skoro svakom štandu već video predatih 20-30 biografija, tako da je realno očekivati da sajam ispuni efekat koji očekujemo“, rekao je Milan Nedeljković.

„New City Job“ je jedna od firmi koja je danas učestvovala na sajmu. Nenad Stojković, stručni savetnik za zapošljavanje, kaže da u okviru kompanije postoji preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju OSI, u okviru kojeg radi i Edukativni centar u Pančevu.

„U našem Edukativnom centru organizujemo različite obuke. Trenutno je aktuelna obuka za berzansko poslovanje, posle koje najbolji imaju priliku da se odmah zaposle u našoj firmi. Interesovanje posetilaca sajma je veliko, zainteresovani su kako za obuke tako i za poslove”, rekao je Stojković.

„Radim godinu i po dana u firmi ‘Tekion’, koja se nalazi u Vojilovici i bavi se profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem OSI. Pomažemo ljudima da kroz dodatna znanja i veštine u zanimanjima za koja su se opredelili ili kroz neku vrstu prekvalifikacije, lakše dođu do posla. I sama sam lice sa invaliditetom, posao sam tražila dve-tri godine, ali sam to vreme iskoristila da prođem različite obuke koje su mi sada dobrodošle. Posao sam našla uz pomoć NSZ i sada sam jako zadovoljna”, ispričala nam je Marijana Čolo, koja u ovoj firmi obavlja administrativne poslove.
Najveća ponuda posla je za osobe sa IV stepenom stručne spreme, ali na ovom sajmu posao su mogla naći i lica sa VII stepenom.

„Nadamo se da će ovakvi sajmovi postati tradicija ne samo na Vračaru, već i u drugim beogradskim opštinama. Poziv je otvoren i poslodavcima i lokalnim samoupravama da nam se obrate, a mi smo tu da organizujemo sve što treba. Zahvalni smo direktoru beogradske filijale NSZ Dobrosavu Mariću i predsedniku Opštine Vračar koji su otvorili današnji sajam. Sve kolege sa Odseka za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u saradnji sa načelnicom Beograd centra Tanjom Bjelobrk, uložile su dosta napora i vremena da bi današnji sajam bio ovako uspešan”, naglasila je Tanja Milić Mandić, šefica Odseka za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Posetiocima je predstavljen i regionalni projekat „Trans2Work“, koji Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi u cilju lakšeg prelaska studenata sa invaliditetom iz sveta obrazovanja u svet rada, kao i radionica za aktivno traženje posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari