Šajn: Policija asistirala prilikom podele novca biračima Romima 1foto Medija centar

Predsednik Romske partije Srđan Šajn ističe da su pripadnici romske zajednice u Beogradu, u predizbornom procesu, ali i nakon izbora, bili izloženi različitim vrstama pritisaka.

– U samom predizbornom postupku u nekim sredinama se pretilo da će da se ukinu socijalna davanja ako se ne ispoštuje volja zaposlenih u ustanovama za socijalno prilikom glasanja, u javnim preduzećima se pretilo otkazima, u pak drugim sredinama je deljen novac i paketi, a birači su uslovljeni da moraju da slikaju kako su glasali – naglašava Šajn za Danas.

On dodaje i da im je javljeno da je policija asistirala prilikom podele novca biračima tako što je obezbeđivala kuću čoveka koji je delio novac za vreme vršenja krivičnog dela.

– Nakon izbora, naši aktivisti su počeli da sakupljaju dokaze o navedenim aktivnostima a lokalne romske poglavice podržane od lokalnih neroma zapretile su stanovništvu da ne sme nikome da govori o činjenici da su primili novac i da su glasali pod pritiskom. U nekim slučajevima se išlo toliko daleko da je rečeno da napuste zemlju ako im se ne sviđa, „nećete vi cigani da krojite politiku Srbiji“ – ističe Šajn.

Prema njegovim rečima, postoje i druga još ozbiljnija krivična dela vezana za izborni proces i za sprovođenje procesa integracije Roma „o kojima hoćemo da razgovaramo sa svim relevantnim političkim činiocima u zemlji“.

– Stvari su mnogo ozbiljne, i dostigle su mere kojima se dovodi u pitanje čitav demokratski sistem zemlje. Dok jedan deo društva vrši pritisak na Rome i naređuje kako da glasaju, drugi deo društva sa prezirom gleda na nas i optužuje nas da smo zlo za demokratiju. Podsećamo da je Zagorka Dolovac jednom izjavila da uzimanje malih novčanih svota nije krivično delo i tu se slažemo sa njom ali ne razumemo da kao iskusni tužilac nije shvatila da oni koji dele novac na nezakonit način to čine tako što su protivpravno prethodno pribavili stotine hiljade evra za finansiranje izbornih kampanja, što je ozbiljno krivično delo – ukazuje Šajn.

On dodaje da su po njihovim procenama novac ili paketi otišli na preko 60.000 adresa.

– Mi imamo izbor da ako imamo saveznike u društvu, zajedno sa njima se najozbiljnije bavimo ovim pitanjem, ili da ostavljeni sami sebi pokrenemo krivične postupke i podnesemo odštetne zahteve sa ciljem da dobijemo presude na međunarodnom nivou – poručuje Srđan Šajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari