Samo jedna primedba na predlog odluke o zaštiti kanjona užičke reke 1Kanjon Đetinje_Foto Nenad Kovačević

Na Predlog odluke o proglašenju zaštićenog područja predela izuzetnih odlika Klisura Đetinje prispela je samo jedna primedba, koju je podnelo užičko udruženje Građanska čitaonica Libergraf.

To je rečeno tokom javne rasprave o tom predlogu u Skupštini grada, koja nije privukla veću pažnju građana, a kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti Užica i Čajetine i drugi zvaničnici.

Nada Jovičić, gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, potvrdila je da je, tokom javnog uvida, prispela samo jedna primedba koju je uputio Libergraf.

„Primedba ne upućuje na suštinske izmene predloženog akta, tako da će, uz prihvaćene korekcije, Predlog biti ubrzo poslat Ministarstvu zaštite životne sredine na konačnu saglasnost“, kazala je većnica.

Ona je dodala da se nada brzom odgovoru iz tog Ministarstva, kako bi se predloženi dokument, za koji je rekla da je od izuzetnog značaja, ponudio užičkoj skupštini na odlučivanje.

O tom aktu, dodala je, skupština bi trebalo da se izjasni „ako ne na prvoj narednoj sednici, onda bi to trebalo da učini do kraja ove godine“.

Građanska čitaonica Libergraf je, u februaru ove godine, zatražila peticijom, koji je potpisalo 1.275 Užičana, da se povuče prvobitni predlog o zaštiti atraktivnog kanjona izuzetnuh prirodnih odlika, i najavila proteste ukoliko lokalna vlast to ne učini.

Libergaf je zahtevao reviziju tog dokumenta navodeći da je zastareo, pošto su se na tom području desile značajne promene, poput rekonsrukcije i dogradnje stare hidrocentrale, koje je sproveo EPS, tražio novu javnu raspravu i izradu novog predloga, koji će biti usklađen sa izmenjenim Zakonom o zaštiti prirode.

„Sve što bude zabranjeno odlukom o zaštiti, neće moći da se dozvoli u prostornom planu i naš cilj je da na sve to utičemo, kroz buduću odluku o zaštiti klisure“, kazao je ranije za Danas Vladan Sinđić iz Libergafa i istakao da se zaštita odnosi i na druga važna pitanja, posebno na problem ugostiteljskih i drugih objekata na tom području.

Potom je lokalna vlast, uz saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, povukla taj predlog zbog, kako je obrazloženo, potrebe njegovog usaglašavanja sa izmenama Zakona o zaštiti prirode iz 2021. godine, čime je ispunila zahteve Libergafa.

Nakon dobijene saglasnosti od Opštine Čajetine, na čijoj teritoriji se nalazi deo klisure Đetinje, izrađen je novi predlog o kome su građani mogli da se izjasne tokom javog uvida, koji je trajao do 16. septembra do 5. oktobra ove godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari