Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 1Stara centrala u Užicu pre rekonstrukcije i dogradnje/ Foto Libergraf

Aktivisti udruženja Užička akcija su pokrenuli peticiju „Vratimo vodopad“, kojom traže da ponovo poteče nekadašnji vodopad na staroj hodrocentrali na Đetinji, koju je dogradio i rekonstruisao EPS. Međutim, efekti te peticije su upitni dok se ne reše sporovi oko već obavljenih radova, kojima je izmenjen izgled centrale koja je u vlasništvu EPS-a.

Od početka radova, vodopada nema pošto je zatvoren dotok vode na jazu sa male brane na Đetinji. Inače, voda se, kroz cev, doprema do turbine, a kada su one zatvorene i ne rade preliva se i pravi vodopad uz samu centralu.

„Nestanak“ vodopada je deo većeg i komplikovanog problema, nastalog rekonstrukcijom i dogradnjom stare hidrocentrale na Đetinji koja je, kao prva u ovom delu Evrope, izgrađena 1900. godine po principima Teslinih polifaznih struja, samo pet godina nakon prve takve na Nijagari u SAD.

Istorija spornih radova 

Iako su radovi počeli 2018. godine i već su završeni, na incijativu užičkog udruženja Građanska čitaonica Libergraf Ministarstvo građevinarstva je EPS-u, u martu 2021. godine, oduzelo građevinsku dozvolu koju je izdala Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove u Užicu.

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 2
Radovi na centrali/Foto: N. Kovačević

Libergraf je alarmrao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo koji je, u aprilu iste godine, naložio EPS-u da obustavi sve radove i da centralu, koja je pod zaštitom države, vrati u pređašnje stanje, jer Gradska uprava za urbanizam nije pribavila saglasnost Zavoda, pre nego što je izdala dozvolu za gradnju.

EPS je pokušao da sve vrati na početak, odnosno da praktično legalizuje već obavljene radove pa je tražio od Gradske uprave izdavanje lokacijskih uslova, ali tom zahtevu nije udovoljeno.

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 3
Rešenje Ministarstva građevinarstva

Potom se EPS žalio na rešenja Ministarstva građevinarstva i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je potvrdio odluku kraljevačkog Zavoda, a ti postupci su u toku pred Upravnim sudom u Beogradu.

Dok se oni ne završe, kako poručuju iz Libergrafa, na centrali i u njenoj okolini, koja je, takođe, vidno izmenjena, ništa se ne može raditi.

Vratite simbol grada

Radovan Novaković iz Užičke akcije kaže da je peticija „način da se javnosti skrene pažnja na problem užičkog vodopada“.

„Vodopad za nas nije samo pitanje ekologije, već i kulturnog identiteta grada. Njegovim uništavanjem, uništava se jedan od simbola Užica“, navodi za Danas Novaković.

Dodaje da su, osim vodopada, sporni i radovi koje je EPS obavio i podseća na odluku Zavoda iz Kraljeva, za koju kaže da „bi je konačno trebalo sprovesti“.

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 4
Radovan Novaković/Foto: N. Kovačević

Da bi peticija uspela, pojašnjava, potrebno je da je potpiše pet odsto građana s pravom glasa, što je oko 3.250 Užičana.

„Osim Gradu, koga se taj problem itekako tiče, peticiju ćemo uputiti i EPS-u“, dodaje Novaković.

Na pitanje zbog čega je u fokusu Užičke akcije isključivo vodopad, a ne kompletni sporni radovi na centrali, on objašnjava da „kada bi vodopad ponovo potekao, to bi podrazumevalo i uklanjanje nadograđnog dela tog objekta“.

Pravni problemi

Vladan Sinđić, izvrši direktor Libergrafa, navodi za Danas da peticijom, za sada, „ništa nije moguće učiniti“.

Objašnjava da je upućivanje peticije Skupštini grada „besmisleno, jer Grad nije vlasnik centrale“, a potom ističe da su „svi radovi na tom prostoru zabranjeni dok se ne reše sporovi koje je pokrenuo EPS“.

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 5
Vladan Sinđić/Foto: N. Kovačević

„Zašto bi se uopšte upućivala takva peticija, kada postoji rešenje Zavoda u Kraljevu o tome da se svi radovi obustave i centrala vrati u pređašnje stanje? Očigledo je da se autori peticije nisu obavestili o celom problemu i njegovom pravnom statusu“, objašnjava za Danas Sinđić i ističe da je vodopad samo deo velikog i kompleksnog problema.

„Kako je EPS-u poništena građevinska dozvola“, objašnjava, „svi ostali dokumenti su prestali da važe.“

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 6
Rešenje Zavoda iz Kraljeva

„EPS nikada nije dobio vodnu dozvolu, jer nije dobio upotrebnu dozvolu i svi radovi su, formalno, bespravni. I puštanje vode, odnosno ponovo poticanje vodopada, bilo bi nezakonito, jer je celokupna centrala bez dozvole, pa EPS ne može da koristi vodu iz reke“, navodi Sinđić.

Podseća na to da je Libergraf jednom već sprečio puštanje vode, kada je na zahtev tog udruženja reagovala nadležna inspekcija.

Sramota celog grada

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada, kaže za Danas da „ne zna šta konkretno znači „vraćanje vodopada“ i kakva je inicijativa u pitanju“, ali navodi da je „to što je urađeno na centrali velika sramota za ceo grad“.

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 7
Sadašnji izgled centrale/ Foto: N. Kovačević

 

„To se desilo jer nismo bili svesni kulturno-istorijskih vrednosti u gradu. Da bi se nešto zaštitilo, mora biti prepoznato kao vrednost. U proteklom periodu, ni Grad, ni vlast, ni opozicija, ni civilni sektor nisu bili dovoljno glasni da to spreče, niti je bilo takvih inicijativa“, ističe za Danas Mitrović.

On je otkrio da gradska vlast „veoma ozbiljno i aktivno radi na tome da centrala postane vlasništvo Grada“, a to su, u nekoliko navrata, ranije najavljivale i prethodne užičke vlasti.

Stavovi Užičana

Na štandu na u centru grada, mnogi građani su pre nekoliko dana potpisivali peticiju.

„Vodopad je deo Plaže i treba da se vrati. Ne samo on, nego cela centrala trebalo bi da se vrati u prvobitno stanje“, kaže jedna od potpisnica peticije koja se preedstavila kao Ružica.

Da li će vodopad na staroj hidrocentrali u Užicu ponovo poteći: Građani potpisuju peticiju, EPS u sporu sa državom 8
Potpisivanje peticije/ Foto: N. Kovačević

„U svetu, od mnogih stvari koje nemaju kulturno-istorijsku vrednost kao naša centrala, prave se turističke atrakcije. Bilo gde u svetu da neko napravi ono što je urađeno sa centralom u Užicu bio bi kažnjen“, poručuje Marko.

Stefan, mlađi Užičanin koji je, takođe, potpisao peticiju dodaje da je to uradio „zato što je vodopad bio simbol grada“, dok njegov stariji sugrađanin dobacuje: „Prvo da smenimo Vučića, pa ćemo onda vratiti vodopad“.

Prijave tužilaštvu  

Libergraf je 2021. godine podneo dve prijave Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv ovlašćenih lica u EPS i Gradskoj upravi za urbanizam Užica, zbog osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj. Sinđić kaže za Danas da je krajem prošle godine Tužilaštvo obavestilo Libergraf da se očekuje odluka po tom predmetu, koji je obiman i koji je Tužilaštvu dostavila Uprava kriminalističke policije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari