Šarčević: Ključ uspeha inicijalno obrazovanje vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas da je ključ uspeha obrazovnih reformi u Srbiji kvalitetno inicijalno obrazovanje vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika, uz njihov kontinuirani profesionalni razvoj.

Šarčević je na konferenciji o statusu obrazovnih politika u regionu, na kojoj u Beogradu učestvuju ministri prosvete iz regiona i predstavnici međunarodnih organizacija, rekao da će se sa reformskim procesima uskladiti i sistem stručnog usavršavanja i sistem napredovanja u određena zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministar je podvukao da je jedan od prioriteta i reafirmacija vaspitne uloge škole i da će da se ostvaruje stvaranjem sistemskih uslova za promenu pristupa u realizaciji školskih aktivnosti.

Šarčević je podsetio da je od ove školske godine počela primena novih programa nastave i učenja, da su usvojene Osnove programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja, da se nastavljaju kurikularne reforme gimnazijskog obrazovanja i vaspitanja i umetničkog obrazovanja.

„Posebno ćemo da radimo na kurikularnoj reformi u stručnom obrazovanju koja podrazumeva fleksibilne programe nastave i učenja u skladu sa Nacionalnim okvirom kvalifikacija, kao i potrebama tržišta rada, dualni modeli, prekvalifikacije, dokvalifikacije“, istakao je Šarčević.

On je poručio da će neke od aktivnosti koje će biti u fokusu u narednom periodu biti povećanje finansijske efikasnosti obrazovnog sistema kroz racionalizaciju i optimizaciju mreže škola, uvođenje sistema finansiranja koji omogućava nagrađivanje prema kvalitetu i revidiranje norme zaposlenih u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari