Šarčević: Nećemo se baviti peticijom o reviziji Darvinove teorije 1Foto: FoNet / Imre Szabo

Ministarstvo prosvete se neće baviti peticijom za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama, izjavio je za Danas ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević.

On je rekao da se bilo koja naučna istina ili nova teorija, a naročito one koje su od svetskog značaja, ne mogu uvoditi tek tako, bez međunarodne potvrde.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kaže za Danas da je ta peticija stigla na univerzitet i da će biti na dnevnom redu neke od narednih sednica Senata UB, s obzirom na veliko interesovanje javnosti. Upitan da prokomentariše to što je među potpisnicima veliki broj njegovih kolega lekara, Bumbaširević odgovara:

– Nevezano za to ko su potpisnici, zna se da se naučne teorije potvrđuju ili odbacuju na naučnim skupovima i u naučnim časopisima, a nikako peticijama i raspravama u javnosti – poručuje Bumbaširević, kome je neprihvatljivo da ovu tematiku razmatraju ljudi koji se bave nekim drugim oblastima.

Kako saznaje Danas, Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u poslednjih desetak godina nije stigla nijedna inicijativa za izmenu dela nastavnog programa biologije u kojem se govori o teoriji evolucije. To je samoinicijativno uradila nekadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić 2004. godine, izmenom programa tog predmeta za osmi razred, ali je nakon žestoke reakcije javnosti, kolegijum Ministarstva prosvete vratio Darvinovu teoriju u škole.

Inače, teorija evolucije se izučava u sedmom razredu osnovne škole, kao i u trećem razredu gimnazije društvenog smera, a u četvrtom razredu na prirodno-matematičkom smeru. U srednjim stručnim školama to zavisi od smera, a kod nekih obrazovnih profila se uopšte ne izučava.

Juče se oglasio i Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti, saopštenjem u kojem ističu da su peticiju potpisala dva člana SANU, a ne 52 akademika, kako su naveli autori peticije i preneli mediji.

„Pored toga što nimalo ne deli stavove ove peticije, Izvršni odbor SANU se sa čuđenjem pita da li zaista neko veruje da se peticijama ili argumentom broja potpisa može pristupiti problemu koji karakteriše dugotrajna suprotstavljenost dva teško pomirljiva diskursa“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se SANU o tom pitanju oglasiti argumentovano, polazeći od naučno zasnovanog pristupa, a povodom potpisivanja peticije dva akademika, Izvršni odbor SANU je konstatovao da je to njihovo neupitno pravo kao pojedinaca. Reč je, podsetimo, o kompozitoru Svetislavu Božiću i inženjeru elektrotehnike Antoniju Đorđeviću.

Peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i fakultetima, koju je potpisalo 166 pojedinaca, upućena je Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije, Ministarstvu prosvete, SANU i senatima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci.

Prema ranijim najavama Muamera Zukorlića, predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, ova tema biće pred članovima tog tela u narednom periodu. 

Peticija

U tekstu peticije se navodi da „kroz nastavu biologije teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove”, te da “globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije”. Autori peticije tvrde da se “danas u celom svetu javljaju brojni poznati i priznati naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.