Šarčević: Stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljiva po brendu nauke 1Foto: BETA/MILOS MISKOV/MO)

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je večeras da će se Srbija u skoroj budućnosti ponositi kvalitetom školstva, kompetencijama nastavnika i postignućima učenika.

Šarčević je, na svečanoj akademiji povodom školske slave Sveti Sava u Narodnom pozorištu, rekao da sva deca treba da imaju odgovarajuće uslove za razvoj svojih punih potencijala, pravo na jednako i kvalitetno obrazovanje i to se ostvaruje.

On je istakao da je pred Srbijom usvajanje Strategije obrazovanja, vaspitanja i nauke za sedmogodišnji i desetogodišnji period, ali pre toga i postizanje nacionalnog konsenzusa oko vizije obrazovanja.

„Želimo društvo na bazi znanja“, rekao je Šarčević i ukazao da će nosioci promena biti pre svega nastavnici kojima je potrebno vratiti dostojanstvo, da budu dobro plaćeni i poštovani.

Digitalne učionice i sadržaji su pomoćna sredstva koja treba da omoguće da učenici razvijaju dodatne kompetencije. Ako nastavnici ne shvate značaj inovacije, nemaju kompetencije za upotrebu novih tehnologija u nastavi, to će biti samo gomila elektronskog otpada u učionicama, a naši učenici neće ići u korak sa svetom, ukazao je Šarčević.

„Nedavni rezultati raznih međunarodnih merenja i postignuća učenika nam pokazuju da smo u namerama na pravom putu“, konstatovao je Šarčević.

Šarčević je rekao da je prošle godine obeleženo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali da se može reći i da se obeležava osam vekova rada na obrazovanju koje je počeo Sveti Sava.

U Srbiji, prema njegovim rečima, ima milion učenika i studenata i skoro 120.000 zapsoslenih u sektoru obrazovanja i nauke.

„Da bismo stvorili ekonomiju zasnovanu na znanju, stvaramo sistem kvalitetnog obrazovanja na svim nivoima i želimo da omogućimo jeftinije i dostupnije visoko obrazovanje, uz veliki podsticaj privrede i države, da stvaramo ambijent da Srbija bude prepoznatljiva po brendu nauke“, zaključio je Šarčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari