Šarčević: Zakon se neće opet menjati

"Stari" studenti ponovo traže produženje roka za okončanje studija

Ostavite komentar


  1. Diplome osnovnih studija po starom programu izjednacene su sa masterom. Obe se nalaze na sedmom nivou, od mogucih osam nivoa. Vecina studenata po starom programu je polozila 90% ispita koji su bili deo tog starog programa koji je sada izjednacen sa masterom, na 7.1 nivou. Da li bi bilo u redu i pravedno takve studente, zbog jednog ili dva nepolozena ispita, vratiti dole, na nivo 6 za koji se nikada nisu kvalifikovali – na 6. nivou se nalazi kvalifikacija nekadasnje vise skole (a i to samo ako odaberu da ponovo upisu osnovne studije po novom) ili, jos gore, ostaviti ih na 4. nivou (sa diplomama srednjih skola koje su zavrsili) jer nemaju novca da ponovo plate kvalifikaciju za koju su vec platili? Koliko je to u skladu sa nacelom celozivotnog ucenja i nacelom priznavanja prethodnog ucenja za koje se drzava zalaze i koje mora da postuje u skladu sa deklaracijama koje je potpisala? Ovo je jedno slozeno pravno pitanje. Nikome nije u interesu da stari studenti ostanu bez svojih prava. Zbog toga je ponovo pokrenuta peticija. Da bismo svi bili na dobitku i da bi se postovalo svacije pravo na licni razvoj i da bi bila ispunjena svacija legitimna ocekivanja.

  2. Reupis (prelazak na Bolonju) ne odgovara nikom ko je apsolvent, a takvih je 99% ljudi koji traže produžetak, zbog sledeceg, barem u mom slucaju,30 ispita datih,3 su mi ostala,bio sam na fakultetu i raspitao se,priznali bi mi 26 (platio bih za svaki ispit oko 10 000,sto mu dodje oko 2000e…,onda bih dobio oko 10 novih,platio skolarinu od 500 evra za 4 godinu,i posto ne zivim vise u Bg gde mi je fakultet,da bih slusao te predmete nove,treba da napustim posao,suprugu,decu,da ih ostavim sve bez primanja,da bih ja bez posla otisao u Bg da nastavim studije (ne znam od cega) bar jos godinu ipo,da bi mi oni dali na kraju diplomu takvu gde ne bih nigde mogao da radim,i morao bih platiti posle jos 1000 evra za master,ostati jos godinu ipo u Bg,porodica ne znam od cega bi mi zivela sve te godine (ispada 3 godine),kao i ja bez dece, i na kraju sve ovo nam radi sopstvena drzava primenjujuci retroakivno zakon.

  3. Diploma po starom programu je izjednačena sa master diplomom po Bolonji, što znači da stari studenti zapravo stiču 300 bodova ako diplomiraju do 30. septembra. Recimo da ja ne diplomiram do 30. septembra, da mi ostane 1 ispit, a da položim 29. Kako će onda mene da prebace na Bolonju, koliko mi bodova nedostaje do diplome za koju treba 240 bodova? Kako misle da mojih 29 ispita koji vrede recimo 290 bodova obezvrede, jer za diplomu po Bolonji treba 240 bodova?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.