Šarčević: Zakon se neće opet menjati 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Dve hiljade ljudi dosad je potpisalo peticiju kojom se traži novo produženje roka za diplomiranje studenata koji su studije upisali po starim propisima, odnosno pre prelaska na bolonjski sistem.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Danas kaže da Zakon o visokom obrazovanju neće biti ponovo menjan.

To praktično znači da je 30. septembar poslednji datum do kojeg „stari“ studenti treba da okončaju studije, a u suprotnom morati da se prebace na studiranje po bolonji. To važi za akademce koji su trenutno na osnovnim akademskim studijama, kao i na „stare“ studente magistarskih i doktorskih studija.

Svi oni su u oktobru 2016. godine dobili dve godine da završe započete fakultete i to zahvaljujući podršci poslanika tadašnje vladajuće većine koji su na neki način preglasali ministra prosvete (izuzetak su samo studenti medicine, kojima rok za diplomiranje ističe na kraju školske 2018/19. godine).

– Prošli put je ministar bio za to da se rok produži za godinu dana, a ja sam insistirao da bude dve godine da bi studenti imali dovoljno vremena da završe studije. Lično smatram da studente ne treba ograničavati rokovima u kojima moraju da diplomiraju. Ja ću ih uvek podržati jer ne bih voleo nikome da naudim, oni su uložili i vreme i sredstva… Ali s druge strane oni su budući akademski građani i kada kažu da će nešto da urade za dve godine, to treba i da ispune – kaže LJubiša Stojmirović, poslanik SNS-a u parlamentu i zamenik predsednika Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, kome su se „stari“ studenti mnogo puta obraćali za podršku kada je trebalo menjati Zakon o visokom obrazovanju.

I sam ministar je još u septembru prošle godine u izjavi našem listu potvrdio ono iza čega i sada stoji:

– Studenti znaju da sam ja prošle godine bio za to da dobiju jednu godinu, ali su od poslanika dobili još jednu. Tada je rečeno da ih ima mnogo zbog čega smo pristati na produženje, ali je to zaista poslednji rok. Ja svoju reč neću pogaziti – rekao je tada Šarčević.

Međutim, studenti ne gube nadu da će uspeti da ubede poslanike i dobiju još dve godine da završe studije, jer je i dosad mnogo puta rečeno da produženja nema, a potom se desilo suprotno.

Lipkovski: Potrebna detaljna analiza

Kandidat za novog rektora Univerziteta u Beogradu Aleksandar Lipkovski kaže za Danas da u ovom trenutku ne može da odgovori da li podržava stare studente, ali da apriori nije ni protiv njihovog zahteva.

– Nisam bio u upravi Univerziteta tako da nisam upoznat sa argumentima studenata. Ne znam ni kakav je profil tih studenata, ni koliko ih ima, jer ne možemo tražiti produženje studija za nekog ko je upisao prvu godinu studija i odustao. Što se tiče studenata doktorskih studija, mislim da prebacivanje na nov program nije komplikovano, problem je tamo gde su nastavni programi suštinski promenjeni. Dakle, bez detaljnije analize teško je odgovoriti na pitanje da li podržavam njihov zahtev za ponovno produženje roka za diplomiranje – kaže Lipkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari