Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je juče da nema smisla smatrati nedavna ubistva u Tuluzu dokazom da su potrebni oštriji imigracioni zakoni, pošto je za ubistva ispred jevrejske školi odgovoran jedan „monstrum“, koji je rođeni Francuz. Kritikujući predsedničkog protivkandidata, liderku desničarskog Nacionalnog fronta Marinu le Pen, koja je sugerisala da su labavi imigracioni zakoni doveli do pucnjave u kojoj je ubijeno troje jevrejske dece i rabin, Sarkozi je odbacio povezanost ubistava i imigranata.


Mohamed Merah, koji je za nedelju dana na jugozapadu Francuske ubio sedmoro ljudi, ubijen je prošle sedmice u oružanom sukobu sa policijom u Tuluzu. Istražitelji ispituju da li je njegov brat Abdelkader umešan u planiranje napada. „Ne možemo izjednačavati Mohameda Meraha, koji je Francuz, rođen u Francuskoj, sa decom imigranata koji dolaze u čamcima“, rekao je Sarkozi.

Francuski predsednik je ostao pri stavu da treba pojačati granične kontrole, navodeći da Francuska ne može da priušti da daje beneficije ilegalnim imigrantima. Njegova protivnica na predstojećim predsedničkim izborima Marina le Pen obećala je u nedelju da će, ukoliko pobedi, drastično smanjiti broj imigranata i upozorila da Francuskoj preti još sličnih napada ukoliko se ne spreči priliv stranaca. „Koliko je Mohameda u avionima i brodovima koji svakog dana dolaze u Francusku prepunu imigranata?“, upitala je Le Pen.

Sarkozi je rekao da će, ako bude ponovo izabran, predložiti nove antiterorističke mere, među kojima je predlog da se posete internet sajtovima koji promovišu terorizam, ili putovanja radi „indoktrinacije“ proglase krivičnim delom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari