Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 24. juna u Briselu, detalji još nepoznati 1Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Konferencija na visokom nivou o Zapadnom Balkanu, održaće se 24. juna 2022. u Briselu, a poklopiće se sa drugim danom planiranog zasedanja Evropskog saveta koji je zakazan za 23. i 24. jun, potvrđeno je European Western Balkans u Briselu. Kako navode izvori portala, detalji o temama i formatu sastanka još nisu poznati.

Na osnovu ograničenih informacija, moguće je da će se konferencija na visokom političkom nivou fokusirati na tri prioritetne oblasti: energiju, bezbednost i pitanja mladih.

Očekuje se i da bi francuski predsednik Emanuel Makron liderima EU i regiona mogao da predstavi svoj predlog “Evropske političke zajednice”, koji je najavio u govoru 9. maja. Makron je tada pojasnio da predlog nema za cilj da postane zamena za članstvo zemalja kandidata.

Da će se lideri sastati u Briselu u junu najavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, sredinom maja. Kako je tada rekao, cilj okupljanja je “promovisanje pojačanog angažmana EU i Zapadnog Balkana”.

Iako je ranije bilo najava da bi Francuska koja predsedava Evropskom unijom mogla organizovati Samit EU-Zapadni Balkan u junu na kraju predsedavanja, ipak doneta je odluka da se lideri zemalja regiona ugoste u prostorijama Evropskog saveta u Briselu.

Konferencija na visokom nivou nije isto što i predstojeći Samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti organizovan pod češkim predsedavanjem u drugoj polovini 2022. godine.

Redovni samit EU-Zapadni Balkan okuplja lidere zemalja članica EU i šest zemalja Zapadnog Balkana, uz učešće predsednika Evropskog saveta i Evropske komisije. Deklaracija poslednjeg samita, koji je održan u Sloveniji u oktobru 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari