Šaulić dobija spomenik u Šapcu, najavljena i manifestacija “Šabanovi dani” 1Konferencija za novinare, najava spomenika Šabanu Šauliću Foto: sajt grada Šapca

Spomen obeležje Šabanu Šauliću biće podignuto na zelenoj površini na uglu ulica Mačvanske i Kralja Milana, a plan je da bude otkriven šestog septembra 2022. godine, na godišnjicu Šaulićevog rođenja, rečeno je na konferenciji za novinare u Šapcu, kojoj su prisustvovali i članovi njegove porodice.

Njegova supruga Gordana Šaulić, objasnila je da je ova lokacija odabrana jer se tu nekada nalazila stara autobuska stanica: “Baš odatle, Šaban je krenuo s namerom u veliki grad i svet. Taj svet je i osvojio, a ovde će imati svoje mesto kako bi svi koji prolaze i dolaze znali da je jedan takav umetnik ponikao odatle i ostavio svoj pečat na ponos svih generacija.”

Izrada spomenika, na inicijativu porodice, poverena je redovnom profesoru na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu vajaru Zoranu Ivanoviću i njegovom kolegi Bogdanu Dobroti.

“Uvek sam bila ponosna što sam ćerka Šabana Šaulića, a danas sam još više. Šabac zaslužuje ovakav spomenik, kazala je Ilda Šaulić.

Projekat je u fazi idejnog rešenja, a biće izliven u bronzi, dok će postament biti od granita. Ukupna visina spomenika sa postamentom biće oko četiri metra. Najveći deo sredstava, kako je rečeno, obezbediće porodica Šaulić uz podršku prijatelja, dok će grad Šabac finansirati postavljanje postamenta i uređenje neposredne okoline spomenika.

Na konferenciji je rečeno i da je u planu manifestacija “Šabanovi dani”, koja će takođe biti organizovana u saradnji sa Šaulićevom porodicom.

Šaulić dobija spomenik u Šapcu, najavljena i manifestacija “Šabanovi dani” 2

Inicijatori Foto: K. Vučićević/Danas

Šaban Šaulić je mladost proveo u Šapcu, igrajući fudbal u “Mačvi”, a trenirao je i boks. Prvi album izdao je 1969. godine, kada je imao 18 godina. Ukupno je snimio 22. singl ploče i više od 30 albuma. Kažu da je posle Cicvarića, Šaban najpoznatije muzičko ime iz Šapca.

Pre tri godine 17. februara, tragično je nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari