"Savamala" zaglavljena u pretkrivičnom postupku 1Foto: Milorad Đurović

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu odbilo je da učesniku protesta Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Draganu Mariću dostavi kopije dokumenata.

Reč je o dokumentima u kojima je tužiteljka u predmetu „Savamala“ Sanja Đurić zbog odbijanja policije da postupi po zahtevima i urgencijama povodom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici o tome obavestila javnog tužioca VJT, Vladu Srbije, ministra policije i Narodnu skupštinu.

Kako saznajemo, VJT je odbilo da Mariću dostavi i delovodni broj disciplinske prijave podnet protiv lica koja su se oglušila o zahteve i urgencije VJT. Marić je zahtev za ovim dokumentima, a prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja broj 3683, poslao 17. oktobra.

„Imajući u vidu da je podnosilac zahteva tražio da mu dostavimo informaciju o predmetu koji je u fazi pretkrivičnog postupka, smatramo da bi odavanje informacija o radnjama zamenika javnog tužioca koje je preduzeo u cilju prikupljanja dokaza i to u predmetu u kome još nije otkriven učinilac krivičnog dela, uticalo na dalji rad svih organa koji su angažovani na rasvetljavanju ove krivičnopravne stvari, pa bi omogućavanjem pristupa traženim informacijama ozbiljno ugrozilo dalje vođenje krivičnog postupka, a interes otkrivanja počinioca krivičnih dela i nesmetanog vođenja krivičnog postupka bez uticaja javnosti je pretežniji od interesa za pristup traženim informacijama“, navodi se u obrazloženju VJT-a Mariću od 25. oktobra, koji je potpisala viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić.

Marić se već žalio povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću, smatrajući da je jedini razlog odbijanja tužilaštva da mu dostavi tražene podatke „nedovoljan rad“ tužilaštva. Ovo nije prvi put da VJT odbija da Mariću dostavi tražene podatke. Tužilaštvo je prethodno odbilo da mu dostavi biografiju tužiteljke Sanje Đurić.

Savamala ispala iz izveštaja MUP-a

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović rekao je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove da je istraga o slučaju rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala u toku i da sve podatke ima Tužilaštvo. Prema njegovim rečima, sve podatke o slučaju kao i o postupanju policije u noći 24. na 25. aprila imaće kada se istraga završi i dodao da je podatke Sektora unutrašnje kontrole preuzelo tužilaštvo i da on zbog osetljivosti slučaja nije hteo da ih traži i da se meša da ne bi to neko tumačio kao pritisak. „Ne bih se mešao u istragu, to nije posao ministra unutrašnjih poslova. Kada se završi istraga daćemo sve o tome i da li je bilo propusta“, rekao je Stefanović.

Poslanici Socijaldemokratske stranke i pokreta Dosta je bilo interesovali su se za slučaj Savamala i negodovali zašto u izveštaju o radu MUP-a nema nikakvih podataka o tome. Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić rekao je da to pitanje mora imati epilog i da to nije neki težak slučaj, kakvih ima, kao i da ga može rešiti i policijski pripravnik. On je kazao ministru da mu to govori u najboljoj nameri i istakao da radikali ne podržavaju proteste koji se zbog rušenja tih objekata organizuju u Beogradu i dodao da iza tih protesta stoje ljudi koji ne misle dobro Srbiji.

Odbor je na završetku sednice koja je trajala oko dva i po sata usvojio izveštaj o radu MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari