Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE) juče je na zasedanju u Strazburu najoštrije osudila ubistva novinara Hranta Dinka u Turskoj i Ane Politkovske u Rusiji. U Rezoluciji se osuđuju i pretnje smrću velikom broju novinara zbog posla kojim se bave, među kojima su i Slavica Jovanović i Jahja Fehratović iz Srbije, Mubarak Asani iz BIH, Drago Hedl i Ladislav Tomičić iz Hrvatske.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE) juče je na zasedanju u Strazburu najoštrije osudila ubistva novinara Hranta Dinka u Turskoj i Ane Politkovske u Rusiji. U Rezoluciji se osuđuju i pretnje smrću velikom broju novinara zbog posla kojim se bave, među kojima su i Slavica Jovanović i Jahja Fehratović iz Srbije, Mubarak Asani iz BIH, Drago Hedl i Ladislav Tomičić iz Hrvatske. Skupština je izrazila duboku zabrinutost zbog napada i pretnji novinarima i slobodi izražavanja u Evropi i odala počast novinarima i svim medijima koji unapređuju demokratiju i pravnu državu.
„Kad novinari moraju da strepe za život i integritet ugrožena je demokratija“, piše u rezoluciji. Svesna značaja člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima za zaštitu slobode medija u čitavoj Evropi, Skupština ocenjuje da su neophodne dodatne mere za efikasnu zaštitu života i slobode izražavanja novinara u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari