Savez 90 Zelenih Srbije: Nestašica vode ukazuje da struku treba vratiti stručnjacima 1Foto: Pixabay/Sydneyra

Stranka Savez 90 Zelenih Srbije saopštila je danas da nestašica vode u nekim delovima Srbije ukazuje da struka treba da se vrati stručnjacima, a država u strateškom, dugoročnom i kratkoročnom planiranju.

„Neka pitanja od strateškog značaja za srpsku vodoprivredni nisu rešena ni  nakon 40 godina, a neka su potpuno izokrenuta i olako prepuštena laicima“, navela je ova stranka.

U saopštenju se navodi da su suše, iako još uvek nisu katastrofalne, nastale višedecenijskom nebrigom o stanju vodotoka i podzemnih voda, ističući pitanje: „Kako drugačije objasniti da su presušile akumulacije i reke namenjene vodosnabdevanju?“

„Neodgovoran odnos nadležnih prema svakoj intervencijama na malim vodotocima danas je doprineo sušama, a koliko sutra će bujice naneti enormne štete“, naglasio je Savez 90 Zelenih Srbije.

Kako je navedeno, „sada se vidi koliko su nam preko potrebne mikroakumulacije za vodosnabdevanje, sprečavanje poplavnog talasa i protipožarne potrebe“.

„Svaki požar ukazuje i na činjenicu da nema dovoljno dobrovoljnih vatrogasnih društava,  nedostaju sredsta, oprema i obuka za vanredne situacije, ono što se nekada zvalo, sistem civilne zaštite. To je tekovina savremenog doba, a ne političko pitanje, a još manje ideološko“, naglasila je ova stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari