Nema sumnje da se politički akteri u ovom kraju pripremaju za predstojeće lokalne izbore. Odmeravanje snaga je počelo uz niz različitih pokušaja da se zauzmu što bolje startne pozicije. U tim naporima nema ništa novo. Sve je već viđeno – od tuča do međusobnog optuživanja. Partijski aktivisti već prikupljaju potpise za kandidaturu svojih lidera i političkih opcija.

Najviše reakcija izazvala su pitanja potpredsednika SDA i poslanika Enisa Imamovića na sednici republičkog parlamenta. On je pre desetak dana pitao nadležne državne organe koliko je Novi Pazar zadužen, ko je iz Vlade Srbije dozvolio novo kreditno zaduženje od 300 miliona dinara i zašto kasne plate u javnim preduzećima čiji osnivač je grad. On je za skupštinskom govornicom tvrdio da je ovaj grad zadužen za tri godišnja budžeta (ovogodišnji više od 2,5 milijardi dinara), a kao drastičan primer neprimanja plata u javnim preduzećima i ustanovama naveo Sportski centar , gde zaposleni nisu primili plate 22 meseca.

Na postavljena pitanja u Skupštini Srbije, Imamović je dobio odgovore u Novom Pazaru na konferenciji za novinare gradonačelnika Meha Mahmutovića.

– Prema podacima Uprave za trezor, 31. decembra 2014. godine dug gradskog budžeta za ranije uzete kredite bio je 374 miliona dinara, a uz poštovanje finansijskih propisa dozvoljeno zaduženje za ovu godinu je 540 miliona dinara. Mi ne planirano da se toliko zadužimo, a kredite koje uzimamo znatno su povoljniji i sa nižim kamatnim stopama od onih koje su uzimali naši prethodnici, rekao je Mahmutović i primetio da „svi u ovom gradu imaju pravo da se interesuju o načinu trošenja budžetskih sredstva, ali članovi SDA nemaju moralno pravo na to“.

Ovu svoju konstataciju gradonačelnik Novog Pazara potkrepio je podsećanjem da je 2008.godine kada je vlast izgubila SDA, nova vlast koju predvodi Sandžačka demokratska partija (SDP) „u gradskim finansijama našla rasulo“. Podsetio je da primopredaje vlasti nije bilo. „Predstavnici SDA su odneli sve, novac, dokumentaciji, čak i nameštaj iz kancelarija“ i da je tada angažovan stručni konsultant iz Ambasade SDA Entoni Levitas, koji je za dva meseca uradio studiju o stanju gradskih finansija i na prvoj strani napisa BANKROT. Spisak nedomaćinskog poslovanja SDA Sulejmana Ugljanina, za vreme osmogodišnje apsolutne vlasti, u ovom gradu je dug, naveo je novopazarski gradonačelnik.

– SDA je rasprodavala i poklanjala opštinske stanove i parcele uglavnom svojim članovima. Ostali su nam sumnjivi dugovi koje smo morali da otplaćujemo, naglasio je Mahmutović i dodao „pa smo tako jednoj slovenačkoj firmi da puta plaćali dugove kao da je izgradila halu „Pendik“, a bili su urađeni samo temelji, jednoj beogradskoj firmi platili smo 12 miliona dinara za fiskulturnu salu kod OŠ „Desanka Maksimović“, a tamo je i danas samo kostur građevine i to je ugovor iz 2002.godine, iz 2006.godine ostao je dug prema jednoj firmi iz Čačka, koji smo morali da platimo, jer su nedavno došli da popišu i zaplene imovinu Zavoda za urbanizam“. Nabrajao je novopazarski gradonačelnik i ocenio „da je uprkos svim teškoćama grad uspeo finansijski da se konsoliduje i da znatna sredstva uloži u izgradnju infrastrukture“.

Uzvraćajući optužbe za nedomaćinsko poslovanje, novopazarski gradonačelnik je naveo primer i poslovanja Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čijem čelu je bio Sulejman Ugljanin dok je bio ministar bez portfelja.

– Preko te kancelarije milioni su isplaćeni fantomskim udruženjima povrtara i pčelara, za plastenike i izgradnju štala aktivistima SDA u centru Novog Pazara, objasnio je Mahmutović. Govoreći o kašnjenju plata zaposlenim u javnim preduzećima, on je rekao da je „reč o onima koji nisu direktni korisnici budžeta, već bi naplatom svojih usluga trebalo da zarade za plate.To je teško, jer je bivša vlast u svim tim preduzećima zaposlila veliki brpj nepotrebnih radnika, svojih članova, pa ih samo u Sportskom centru ima 33. U preduzećima direktnim korisnicima budžethih sredstava plate kasne 3-4 meseca, ali se svakog isplati po jedna zarada.

Izveštaj skupštinske komisije

Novopazarski gradonačelnik je podsetio na izveštaj komisije Skupštine grada koja je sačinila analizu rada lokalne vlasti od 2000-2008. godine,gde su nabrojane sve nezakonitosti tadašnje vlasti SDA. Tada se tvrdilo da je iza Ugljaninove vlasti ostao dug veći od 11 miliona evra i Mahmutoviću nije jasno zašto nadležni organi nisu reagovali. Taj izveštaj je obelodanjen u junu 2011.godine, ali je brzo „zbog mira u kući i dolazećih izbora“ sklonjen od očiju javnosti uz obrazloženje da o njemu treba da se izjasne odbornici gradskog parlamenta. O tom izveštaju odbornici nikada nisu raspravljali. Nakon izbora 2012. osam meseci vladala je koalicija SDP-SDA. Tek kada se koalicija raspala krenula su međusobna prozivanja za ono što je bilo u osmogodišnjem mandatu, ali i za ono što se dešavalo u toku osmomesečnog zajedničkog vladanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari