Sećanje na novosadsku raciju u Drugom svetskom ratu 1Foto: MOD

Zloglasna akcija okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, poznatija kao novosadska racija, jedan je od najtragičnijih događaja u istoriji tog grada, u kojoj su mađarske okupacione fašističke vlasti ubile, ili žive gurnule pod led zaleđenog Dunava, između 1300 i 1700 Srba, Jevreja i Roma, žitelja Novog Sada, među kojima i veliki broj žena, dece, staraca.

U znak sećanja na žrtve, danas je u Novom Sadu obeležena 77. godišnjica njihovog stradanja, navodi se u saopštenju MOD.

Pomenu žrtvama racije, koji su zajednički organizovali Grad Novi Sad, Jevrejska opština i Eparhija Bačka, pored više od hiljadu građana,
prisustvovali su i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, komandant Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Zoran Nasković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Građanima, okupljenim na novosadskom Keju žrtava racije, na platou ispred spomenika „Porodica“, obratio se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

– Čitave generacije nevinih građana nestale su u ledenim vodama Dunava. Ovaj spomenik je opomena za budućnost i podsećanje da se fašističko zlo više nikada i ni u jednom obliku ne ponovi. S toga borba protiv fašizma nikada ne sme da zamre – poručio je Vučević i dodao da dostojanstveno sećanje nije i nikada neće priznati osvetu i netrpeljivost prema drugačijem, ali da nikada nećemo prestati da se sećamo.

Uz sasluženje novosadskih sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve, pomen žrtvama racije služio je episkop bački Irinej, dok je komemorativni obred Jevrejske zajednice, pomen i besedu održao vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Tokom komemoracije, zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada Branka Bežanov, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i predstavnici Romske i Jevrejske zajednice Miloš Nikolić i Mina Momčilović, sa palube pomoćnog rečnog broda „Šabac“ Rečne flotile, uz zvuke brodskih sirena, spustili su venac u vodu Dunava.

U programu obeležavanja 77. godišnjice novosadske racije učestvovali su horovi Saborne crkve „Sveti Georgije“ i Jevrejske opštine „Hašira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari