Šef Misije OEBS-a u Subotici: Poseta Ekonomskom fakultetu i savetima nacionalnih manjina 1OEBS u poseti Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, danas je boravio u Subotici, i tom prilikom posetio Ekonomski fakultet u Subotici, i razgovarao sa gradonačelnikom Subotice i sa predstavnicima mađarskog, hrvatskog i bunjevačkog nacionalnog saveta.

On je sa gradonačelnikom Subotice razgovarao najviše o pitanjima koja se tiču položaja nacionalnih manjina u Subotici, o Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku, kao i o pojedinim budućim projketima.

“Industrijska zona ima veliki doprinos, ne samo u privrednom smislu, u pogledu ekonomije, već i kada je reč o otvaranju novih radnih mesta, što je veoma važno, kao i pitanje poboljšanja uslova svih nacionalnih zajednica koje ovde žive”, smatra Bratu.

Prema rečima gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, saradnja sa Misijom OEBS-a u Srbiji je u proteklim godinama bila izuzetna, a kao jedan od primera je naveo i otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu.

“Subotica je centar tri izuzetno bitna nacionalna saveta, mađarskog, bunjevačkog i hrvatskog, a pored toga postoje 23 manjinske zajednice koje funkcionišu na teritoriji Srbije i skoro svaka od njih ima svog predstavnika u Subotici”, ističe Bakić.

Dodaje da postoji puno prostora i za neke buduće zajedničke projekte u oblasti kulture i socijalnih pitanja.

Jan Bratu je podsetio da je Ekonomski fakultet u Subotici veoma dobar i konstruktivan partner Misije OEBS-a u Srbiji, i da je veoma posvećen pitanju obrazovanja koje se tiče, ne samo zajednice u Vojvodini, već i na jugu Srbije.

“Ovaj fakultet u Subotici je uspostavio jedan novi, inovativan program koji se tiče upravo rada ovog odeljenja u Bujanovcu, a mi očekujemo dobre rezultate ovog novog, svežeg pristupa, nove energije, a vidimo već i neke dobre rezultate, kojih će biti i više”, ocenio je Bratu.

Prema njegovom mišljenju, fakultet sa sobom nosi, ne samo potencijal u pogledu akademskog iskustva, već i u pogledu multietničkog iskustva, koji se na dobar način koristi i u drugim delovima Srbije.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nebojša Gvozdenović, podsetio je da je odeljenje ovog fakulteta u Bujanovcu osnovano 2011. godine, i da se godišnje upisuje oko 90 studenata, a da je 40 odsto studenata albanske nacionalnosti, a 60 odsto njih srpske nacionalnosti.

“Mi tamo nastavu držimo na srpskom jeziku i angažujemo po potrebi i kolege iz Tetova, sa državnog Univerziteta iz Severne Makedonije koji pojedine predmete drže i na albanskom jeziku”, kaže Gvozdenović.

Dodaje da godišnje na ovom fakultetu diplomira od 55 do 60 studenata.

“Trudimo se da ovaj način odnosa prema manjinskim zajednicama prenesemo tamo i da pozitivna iskustva koja imamo ovde, u radu sa njima prenesemo i na jug Srbije”, ocenjuje Gvozdenović.

Predviđeno je da ovaj projekat, koji je prošle godine ocenjen kao najuspešniji projekat Misije OEBS-a u Srbiji, traje do 2028. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari