Šef UNMIK-a: Samo iskren dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin je rekao da samo iskren i smislen dijalog Beograda i Prištine može da dovede do poboljšanja odnosa i ostvarivanju obostranog interesa.

„Samo smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da pomognu razvijanju odnosa i ostvarivanju obostranog interesa“, rekao je on na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razmatra izveštaj o radu UNMIK-a.

Dodao je da je iz razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem zaključio da su obe strane svesne da će kvalitet njihovih odnosa uticati na njihov evropski put.

„Premijer Kurti je sa mnom podelio prioritete njegove vlade i uverio me da razume stratešku važnost nastavka dijaloga sa Beogradom“, rekao je Tanin.

On je jutros razgovarao i sa Vučićem koji je „podvukao važnost dijaloga za stabilnost i mir“.

Tanin je rekao da je promena tri vlade za manje od godinu i po dana na Kosovu pokazatelj „količine političkih turbulencija“.

Dodao je da je izabrana nova vlada od koje očekuju da sa velikom odgovornošću radi na teškim temama i posebno pozdravio ulažak više od 30 odsto žena u Parlament i izbor Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari