Komandant sirijske vojne policije general Abdul Aziz Džasem al Šalal je na snimku emitovanom na televiziji Al Arabija izjavio da se pridružio „narodnoj revoluciji“, odnosno pobunjenicima koji žele rušenje režima sirijskog predsednika Bašara al Aasada, javio je juče AP.


Al Šalal je pred kamerom rekao da je vojska odstupila od zadatka zaštite nacije i postala „banda ubijanja i razaranja“. Od kada je u martu 2011. u Siriji izbila kriza, nekoliko desetina generala se priključilo pobunjenicima, a Al Šalal je jedan od najistaknutijih.

Dvadeset osoba, među kojima osmoro dece, poginulo je juče tokom bombardovanja jednog mesta na severu Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. „Najmanje 20 osoba, među kojima tri žene i osmoro dece ubijeni su tokom bombardovanja mesta Kvahtanije u provinciji Raka“, navodi se u saopštenju Opservatorije.

Raka je poslednjih meseci bila poprište sukoba pošto su pobunjenici pokrenuli više operacija u toj provinciji u blizini turske granice, tokom kojih su, prema podacima Sirijske opservatorije, većina žrtava bili stanovnici obližnjih mesta, navodi agencija Frans pres.

Prema podacima Opservatorije, od početka pobune protiv režima Bašara Asada pre 21 mesec u Siriji poginulo je više od 45.000 ljudi. Najmanje 31.544 civila poginulo je od 15. marta 2011. (ali ova nevladina organizacija smatra civilima i one koji se oružjem bore protiv vojske).

U istom periodu ubijeno je 11.217 vojnika, a dezertera je bilo 1.511, navela je ova nevladina organizacija čije je sedište u Velikoj Britaniji i koja se oslanja za svoje podatke na veliku mrežu aktivista i lekarskih izvora.

Teheran za „dijalog“

Teheran – Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian rekao je da Iran podržava sirijski narod i vladu u njihovom suprotstavljanju Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, javila je juče iranska televizija Press TV. Nacionalni dijalog između sirijske vlade i opozicije jedini je način izlaska iz krize, rekao je on i dodao da „neprijatelji Sirije idu pogrešnim putem i da nikad neće uspeti da ostvare svoje zahteve“. Iran je glavni saveznik sirijske vlade u regionu u njenom sukobu sa opozicionim grupama, navodi agencija Sinhua. Beta – Sinhua

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari