Senat Beogradskog univerziteta konačno zauzeo stav o upadu policije na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju 1

Puna tri meseca bilo je potrebno Senatu Univerziteta u Beogradu da zauzme zvaničan stav da samovoljni ulazak policije u prostorije visokoškolskih ustanova predstavlja kršenje autonomije univerziteta.

 

Povod za oglašavanje Senata bio je slučaj koji se u novembru prošle godine desio na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, kada se, prema tvrdnji tadašnje dekanke Marine Šestić, policija bez pisanog naloga pojavila na tom fakultetu, tražeći pristup fakultetskoj dokumentaciji čime je, kako smatra, prekršena autonomija univerziteta, koju visokoškolskim institucijama garantuju Zakon o visokom obrazvanju i Ustav Srbije.

O tome je sada već bivša dekanka najpre pismeno obavesila rektora Beogradskog univerziteta Vladana Đokića, a potom je o tome govorila i na novembarskoj sednici Senata.

Rektor je tada izvestio članove ovog tela o sastanku koji je održan sa predstavnicima MUP-a, na kome je rečeno da je policija ušla na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju po nalogu javnog tužioca.

Na istoj sednici nekoliko dekana je tražilo da Senat načelno osudi upad policije na fakultet bez saglasnosti uprave, ali je dogovoreno da sve informacije o ovom slučaju budu predočene na narednoj sednici Proširenog rektorskog kolegijuma, koji je neka vrsta zatvorenog Senata, pa da se potom zauzme stav.

Međutim, to je propušteno i na narednoj, decembarskoj sednici Senata, uz obrazoženje rektora UB Vladana Đokića da na Proširenom rektorskom kolegijumu tu temu niko nije pomenuo.

Dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić Vićanović je tada rekla da bi bez obzira na detalje slučaja na FASPER-u, Senat trebalo da se odredi prema nenajavljenom upadu policije na fakultet i navela primer da u slučaju dojave o postavljenim bombama predstavnici MUP-a bez saglasnosti dekana ne žele da uđu u prostorije visokoškolskih ustanova.

O njenom predlogu Senat se ipak nije izjasnio, već je odlučeno da se formira radna grupa koja treba da prikupi više informacija o događaju na FASPER-u i potom izvesti članove Senata.

U međuvremenu je i Marina Šestić podnela ostavku na mesto dekanke FASPER-a, što se čulo na januarskoj sednici Senata, ali se o detaljima nije govorilo već se po običaju priča vodila iza zatvorenih vrata.

Tek na jučerašnjoj sednici Senat je usvojio stav kojim poziva sve nadležne organe da poštuju odredbe člana 72 Ustava Republike Srbije, kao i da bez izuzetka primenjuju član 8 Zakona o visokom obrazovanju, koji garantuje nepovredivost akademskog prostora.

„Dekani fakulteta će, shodno zakonu i uz blagovremeno obaveštenje, uvek obezbediti pristup prostorijama i dokumentaciji, prisustvovati tokom izvođenja radnji ili osigurati prisustvo drugog ovlašćenog lica i izvršiti sve druge propisane obaveze. Senat se ovim apelom ne meša u rad nadležnih državnih organa i ni u kom smislu ne osporava njihovo pravo da primenjuju zakone i druge propise, već ukazuje na značaj poštovanja tradicionalnih prava akademske zajednice i nepovredivosti objekata u kojima se realizuje nastava za akademske građane“, navodi se u mišljenju koje je sačinila radna grupa čiji su članovi bili Iva Draškić Vićanović, Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta i Mladen Milošević, Univerzitetski ombudsman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari