Kakvi su sada kovid protokoli za putovanja, a kakvi će biti od proleća 2022. 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

Do pre dve godine u ovo vreme većina turističkih aranžmana za leto već je bila rasprodata, ove godine ni 10 odsto od toga nije prodato.

Iako je prošla godina za turizam bila bolja od 2020. i kod nas i u svetu, turistički sektor koji je zbog pandemije virusa korona propatio možda više od bilo kog drugog daleko je od toga da se vrati na stare staze uspeha, na period i brojke iz 2019. i ranije.

U svetu je, na primer, prošle godine bilo 415 miliona putnika, za nekih četiri odsto više nego 2020. ali i dalje mnogo manje u odnosu na 2019. godinu (72 odsto). Većina svetskih stručnjaka smatra da će se na nivo od pre pandemije turizam vratiti tek 2024. godine.

„Mnogo smo daleko od toga da se vratimo na nivo od pre pandemije, nemamo ni ideju kada bi to moglo da bude“, kaže za Danas Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Prošla godina je, ističe on, bila solidna jer su bili na 50 odsto od onoga što su imali 2019. godine, ali da su tri ili četiri meseca malo koliko se radilo da se pokriju gubici napravljeni za dve godine.

„Preko turističkih agencija se gotovo više ne putuje, svega sedam do 10 odsto od onoga iz 2019. godine. Uplaćuju se aranžmani preko agencija, tokom zime malo za Jahorinu i Bugarsku, ali zato nije bilo ništa za Austriju, Francusku, Italiju što su nekada bile značajne zimske destinacije i to je problem“, napominje Seničić.

Agencije su, kaže on, u velikom problemu, pet ili šest je već u stečaju, a plaši se da će ih biti još i da osiguravači neće imati dovoljno novca da obeštete sve putnike ako se desi da još turističkih agencija ode u bankrot.

„Još jedan problem koji imamo jeste to što je prošle godine propala velika grčka agencija Mouzenidis sa kojom su sarađivale mnoge velike i male agencije iz naše zemlje i u Grčkoj je zbog toga zarobljeno 2,5 do tri miliona evra našeg novca. Do polovine ovog meseca poslaćemo dopis ministarstvima da pokušamo nekako da rešimo taj problem i dođemo nekako do tih para“, ističe Seničić.

Agencije su u teškoj situaciji, kako kaže, jer ih država nije oslobodila plaćanja poreza i doprinosa, a krediti za likvidnost koje im je odobrila kada je kriza počela nisu dali rezultat – od 300 zahteva svega 100 je rešeno i to u prvih nekoliko meseci. Godinu i po dana kasnije, ističe on, ništa se novo ne dešava.

„Dobar deo agencije ne želi više ni da uzme taj novac jer nije siguran da će moći da vrati kredit, da će imati posla“, ističe naš sagovornik.

Seničić zato kaže da ništa ne može da se predvidi, ni kakva će biti sezona i hoće li posla biti, jer pandemija traje, a svaka država ima svoje određene protokole za ulazak koji se nekada menjaju i na dnevnom nivou.

„Za Grčku se zna da u nju mogu da uđu samo vakcinisani, nadamo se da će tako biti i za letnju sezonu, EK je predložila da buster doza važi bez vremenskog ograničenja, ali čekamo da vidimo šta će biti sa tim. Nekada je ulazak u Albaniju i Crnu Goru bio bez ograničenja, sada nije tako, za ulazak u Španiju moraće da budu vakcinisani svi stariji od 12 godina. Čekamo april da vidimo da sve države izađu sa protokolima i onda ćemo znati više“, napominje Seničić.

Iako je turističkim agencijama sve teže da prežive, interesovanja već sada među uglavnom vakcinisanim putnicima za letovanja ima, pojedini već uplaćuju aranžmane, a kada budu više znali o protokolima i uslovima ulaska u pojedine zemlje turističke agencije će, kako kaže Seničić, ponuditi putnicima i dodatne akcije i popuste.

Srbiju je prošle godine posetilo nešto malo manje od 2,6 miliona turista, a devizni priliv od turizma u prvih jedanaest meseci 2021. bio je 1,4 milijarde evra. Ti podaci su, kako je rekla ministarka turizma Tatjana Matić, veliki razlog za optimizam u 2022. jer govore o tome da bi sektor turizma mogao da se oporavi od posledica pandemije.

Tokom prošle godine svetom je putovalo 415 miliona ljudi, godinu dana ranije bilo ih je svega 400 miliona što je rezultiralo „najgorom godinom u istoriji turizma“, kako je Svetska turistička organizacija nazvala 2020.STO ističe da se međunarodni turizam umereno oporavio tokom druge polovine 2021, pri čemu su međunarodni dolasci smanjeni za 62 odsto u trećem i četvrtom kvartalu u poređenju sa nivoom pre pandemije.

Tempo oporavka je spor i neujednačen u svim regionima sveta zbog različitih stepena ograničenja, stope vakcinacije i poverenja putnika, ali su Evropa i Amerika zabeležile najbolje rezultate prošle u poređenju sa 2020, rast od 19, odnosno 17 odsto. Međutim, i dalje su 63 odsto ispod nivoa koji su imali 2019. godine.

Ostrva u Karibima su zabeležila najbolji učinak, oni su „samo“ 37 odsto ispod nivoa iz 2019, dok su pojedine destinacije čak i premašile nivo pre pandemije. Južna mediteranska Evropa je na 54 odsto u minusu u odnosu na 2019. dok je u plusu u odnosu na prošlu za čak 57 odsto.

Gledano novcem, od turizam se u svetu tokom prošle godine prihodovalo 1,9 biliona dolara, što je više od 1,6 biliona dolara u 2020, ali i dalje znatno ispod vrednosti pre pandemije od 3,5 biliona dolara.

STO: Međunarodni dolasci tek 2024. na pretpandemijskom nivou

Većina turističkih profesionalaca, prema podacima STO, očekuje oporavak turizma, ali tek u trećem i četvrtom kvartalu ove godine. Nivo međunarodnih dolazaka bi na nivo iz 2019. mogao da se vrati tek 2024. ili kasnije, smatraju eksperti za turizam, a dolasci međunarodnih turista mogli bi porasti za 30 odsto do 78 odsto u 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari