Seničić: Nekoliko stotina srpskih turista "zarobljeno" na Zanzibaru 1Aleksandar Seničić Foto: Medija centar Beograd

Zbog omikrona veliki broj avio-kompanija otkazuje hiljade letova dnevno. Zbog toga je i grupa turista iz Srbije „zarobljena“ na Zanzibaru. 

– Nekoliko stotina srpskih turista zarobljeno je na Zanzibaru i oni su tamo stigli ili putem agencija ili samostalno. Oni koji su stigli avio-kompanijom Fly Dubai koja je otkazala veliki broj letova sada imaju veliki problem, jer je to niskobudžetna, low cost kompanija, a one posluju po drugačijim pravilima. Naime, velike avio-kompanije imaju obavezu da vam zamene kartu u slučaju neke nepredviđene situacije, ali niskobudžetne kompanije tu obavezu nemaju. To znači da će putnici iz Zanzibara koji su došli ovom avio-kompanijom sami morati da se snađu i kupe novu kartu – kazao je direktor Jute Aleksandar Seničić u „Uranku“ na televiziji K1.

Kako je kazao Seničić, razlog zbog kojeg avio-kompanije otkazuju letove je to što zbog obolevanja od korone nemaju dovoljno pilota i osoblja.

– Mnoge kompanije su zato do daljeg odustale od letova ka mnogim destinacijama. Moj savet je da se putnici koji su otputovali preko agencija a dožive nešto slično obrate agencijama i zatraže refundaciju troškova – kaže Seničić.

– Mi sada ne možemo predvideti ni kako će izgledati situacija za 15 dana, pa je savet da se dobro informišete koje su mere na snazi u zemlji u koju planirate da idete. Bez obzira na sertifikat o vakcinaciji veliki broj zemalja sada uvodi i obavezan PCR test koji morate uraditi pre putovanja, a neretko i po samom sletanju na željenu destinaciju. Imam utisak da ljudi koji uvode mere više ni ne znaju šta traže.  Građani Srbije suočavaju se sa teškoćama prilikom čitanja QR koda na digitalnim zelenim sertifikatima.

– Problem je u tome što čitač koda nije centralizovan u okviru EU. Znam da i građani Rumunije imaju sličan problem, kao i Italijani koji putuju u Francusku. Kada je reč o zemljama u koje možemo da putujemo po istim pravilima kao i letos to su Egipat za koji je dovoljan sertifikat o vakciniaciji, negativan test ili dokaz o preležanoj bolesti koji važi šest meseci. I za putovanje u Tursku ostali su isti uslovi. Za Emirate, međutim, potreban je i negativni rezultat PCR testa, bez obzira na to što posedujete sertifikat o vakcinaciji.

Kako je kazao Seničić ovog jutra u „Uranku“, građani Srbije ne mogu u Italiju.

– Tačnije, možemo samo da tranzitiramo kroz ovu zemlju u periodu od najviše tri dana i to ako putujemo kolima. Ako ne poštujete tu meru suočićete se sa velikim novčanim kaznama i zabranom ulaska u EU u periodu od godinu ili dve. Imali smo nedavno slučaj naše porodice koja je u Italiju ušla preko Slovenije i boravila tamo duže nego je propisano i kada ih je zaustavila policija morali su da plate kaznu u iznosu od 5.000 evra i dobili su zabranu ulaska u EU u trajanju od dve godine – naglasio je direktor Jute na K1.

On je savetovao da se na zimovanje uputimo na naše planine ili u zemlje u okruženju.

– Uslovi se nisu promenili za boravak u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U poznatim zimskim centrima (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Francuska) postoji mogućnost da ćete morati da se na dva ili tri dana antigenski testirate o svom trošku kako biste mogli da skijate, bez obzira na to što imate sertifikat o vakcinaciji.  Ukoliko planirate putovanje izvan zemlje, morate uz sebe imati dovoljno novca za nepredviđene situacije – savetuje Aleksandar Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari