Izbegličke porodice sa područja Sremske Mitrovice, Iriga, Beočina, Novog Bečeja, Žablja, Žitišta, Vrbasa i Inđije dobile su svoje nove domove u sremskom mestu Irigu.

Vlasnicima 36 seoskih kuća svečano su uručeni ključevi u novom dvorištu porodice Branka Jovanovića u Irigu u prisustvu predstavnika Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Opštine Irig i UNHCR, koji su partneri u programu otkupu kuća, kao i Komesarijata za izbeglice.

Uz nov dom, izbegličke porodice dobile su i okućnicu, bašte, odnosno mogućnost da se bave poljoprivredom i sebi dodatno olakšaju egzistenciju.

Ključeve je krajem prošle sedmice izbegličkim porodicama uručio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić. On je istakao da je jedan od najvažnijih zadataka pokrajinske administracije da pomaže i rešava pitanja kao što je obezbeđivanje krova nad glavom onima koji su najugroženiji. „Gotovo 800 porodica u Vojvodini je obezbedilo krov nad glavom zahvaljujući ovom programu“, naveo je vojvođanski premijer i dodao da je do sada u ovaj program stambenog zbrinjavanja izbeglica uloženo oko 300 miliona dinara, od čega je pokrajinska Vlada izdvojila 220 miliona dinara, a oko 80 miliona dinara UNHCR.

– Takođe, koristićemo i projekte Evropske unije i Ujedinjenih nacija kako bi što pre rešili probleme ovih ljudi, koji nisu svojom voljom napustili svoje domove već su bili proterani – kazao je predsednik Vlade Vojvodine.

Tokom 2011. godine Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima otkupio je 62 kuće i dodelio 40 paketa građevinskog materijala za izbegličke porodice koje grade kuću. Time je ukupan broj kuća koje je Fond dosad otkupio za potrebe izbegličkih i raseljeničkih porodica dostigao 349, dok je ukupan broj grantova s građevinskim materijalom 441. Fond planira da tokom zime otvori nove javne pozive, kako bi programi stambenog zbrinjavanja bili nastavljeni i u 2012. godini.

Domovi za stanare „Čardaka“

U Irigu je potpisan ugovor o sufinansiranju zgrade za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Kovinu, u kojoj će 12 stanova biti predato na korišćenje porodicama iz kolektivnog centra „Čardak“ u ovom gradu. Nosilac projekta je organizacija Hausing centar, a osim Fonda, odnosno pokrajinske Vlade, u realizaciji projekta učestvuje i Opština Kovin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari