U narednih 16 meseci u četiri podunavske opštine Negotin, Kladovo, Majdanpek i Golubac biće realizovan projekat, čija je promocija zajedno sa prvim setom edukacije na teme vezane za osnove bavljenja seoskim turizmom održana u Negotinu.


Tokom predstojećih meseci u ovim opštinama, koje turizam vide kao šansu razvoju, biće realizovane brojne aktivnosti među kojima su izrada studije, kao i vodiča za seoska domaćinstva. One će sadržati sažete elemente studije koji treba da pomogne onima koji žele da se bave seoskim turizmom da na najbolji način opreme svoja domaćinstva, a da ona ispune savremene kriterijume vezane za smeštaj. Poseban deo projekta činiće izrada kataloga seoskih domaćinstava i veb prezentacije ovog kataloga, predviđena je takođe i izrada etno proizvoda koji će biti podeljeni domaćinstvima u sve četiri opštine u kojima će se projekat realizovati, kao i studijsko putovanje i obilazak krajeva u Srbiji u kojima je seoski turizam razvijen.

Marijana Đorđević, diplomirani turizmolog i autor projekta, predstavljajući aktivnosti, istakla je da je mogućnost razvoja seoskog turizma velika, s obzirom na bogato etno nasleđe koje ima ovaj kraj, a tu je i prilika za samozapošljavanja. O ekonomskom i društvenom značaju turizma za razvoj sela, pripremama domaćinstva za prihvat gostiju i najnovijim standardima za kategorizaciju seoskih turističkih domaćinstava u okviru prvog seta edukacije govorile su Slavka Nedeljković i Radmila Vasiljević iz Udruženja preduzetnika u seoskom turizmu.

GTZ finansira veći deo aktivnosti

Projekat „Ustanovljavanje i promocija etno standarda u seoskom turizmu – Autentično etno iz istočne Srbije“ većinskim delom finansira nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ u okviru svog projekta „Lokalni ekonomski razvoj u regionu Dunava’’, uz podršku opštine Negotin i RARIS-a. Vrednost projekta je 42.380 evra, od čega će GTZ obezbediti 31.500, a opštine obuhvaćene projektom preostali iznos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari