Serbika medija: Nismo platili novinara za emisiju Moja dedovina, zaposlen je na RTS-u 1

Produkcijska kuća „Serbika Medija“ koja realizuje TV projekat „Moja dedovina“, koji se emituje na RTS-u, negirala je pisanje portala Pištaljka o tome da su platili novinara RTS-a Milana Popovića za realizaciju te emisije, jer je zaposlen na Javnom servisu.

U saopštenju koje je potpisao profesor Marko M. Đorđević, izvršni producent ’’Serbika Medije’’ i redovni profesor Univerziteta u Kragujevcu, navodi se da je poslovna saradnja te produkcijske kuće i Radio-televizije Srbija u okviru navedenog TV projekta, u skladu sa zakonom i definisana je Ugovorom na osnovu kog su im povereni poslovi izvršne produkcije.

„Kao izvršna produkcija svoj posao smo obavljali profesionalno i korektno poštujući pravila struke, istovremeno ispunjavajući sve propisane obaveze prema državi u domenu redovnog plaćanja poreza i doprinosa za navedenu privrednu delatnost. Ugovorom o saradnji obavezali smo se da za naručioca, tj. za RTS kao producenta, kroz saradnju sa našim kreativnim timom i brojnim preduzetnicima i privrednim društvima (specijalizovanim za različite oblasti proizvodnje TV programa), kao izvršna produkcija proizvedemo emisiju „Moja dedovina“. Budući da je Ugovor u okviru ukupnih cena naših usluga sadržao i projektovani odobreni budžet, mi smo nadležnim finansijskim službama i menadžmentu RTS-a u predviđenim rokovima dostavili pisane dokumente da je novac za snimanje ovog serijala trošen namenski i u skladu sa usvojenim projektnim troškovima. Ponuđena cena za realizaciju ovog televizijskog formata je bila ispod prosečnih tržišnih cena za proizvodnju tako zahtevnog terenskog projekta koji je sadržao i izvođenje građevinskih radova i adaptaciju objekata ali smo mi u tome kao izvršna produkcija videli šansu za proboj na medijsko tržište. Iako je građevinski materijal tokom snimanja više puta poskupeo, kao i mnoge druge stavke i usluge predviđene projektnim budžetom, dogovorena cena projekta nije menjana u obe polusezone“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su sa Milanom Popovićem u okviru serijala ’’Moja dedovina’’ ostvarili saradnju kao sa licem koje je zaposleno na RTS-u i koje u okviru poslova koje obavlja za ovu televiziju za to dobija mesečnu platu.

„Nikada mu za poslove koje je obavljao u okviru serijala ’’Moja dedovina’’ nismo platili autorski honorar, niti bilo koju drugu vrstu materijalne naknade (kako bi medijima bilo jasnije). Ovaj format je nastao kao modifikacija našeg inicijalnog idejnog rešenja ponuđenog Javnom servisu pod nazivom “Moja dedovina”, koji je trebalo da ima više učesnika koji jedni drugima pomažu u obnovama dedovina, ali je ova naša ideja bila prezahtevna za emitera. Zatim je koncept promenjen i prilagođen radom obeju strana. Budući da je nama kao medijskim profesionalcima Popović i ranije bio poznat kao autor, jer je imao bogato terensko iskustvo i bavio se sličnom tematikom propadanja i odumiranja srpskih sela u okviru serijala ’’Zadnja kuća Srbija’’, mi smo prihvatili inicijativu menadžmenta RTS-a da za potrebe ovog televizijskog formata (dokumentarnog rijalitija) angažuju voditelja i televizijskog autora raskošnog talenta i kreativnog potencijala iz ’’sopstvenih redova’’, gospodina Milana Popovića, sa kojim smo kao izvršna produkcija ostvarili izuzetnu poslovnu saradnju i koji je doprineo autorskom uobličavanju današnjeg formata“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je kao rezultat zajedničke vizije, ukrštanja idejnih stanovišta i kreativnog sprezanja, nastao serijal ’’Moja dedovina’’ koji je televizijska publika mogla da gleda petkom u udarnom terminu na RTS1, a koji je u kratkom periodu od početka emitovanja postigao ogromnu gledanost i popularnost, i u potpunosti, „po našem mišljenju, opravdao očekivanja da će se uložena novčana sredstva u proizvodnju ovog formata isplatiti višestruko producentu i emiteru“.

„Kroz dve polusezone, snimili smo ukupno dvadeset osam emisija ovog serijala , a to je i nama kao izvršnoj produkciji bio više nego jasan signal da smo svoj posao uradili profesionalno i kvalitetno. Za treću sezonu serijala čije snimanje bi trebalo da počne u martu 2023. pristiglo je više hiljada prijava potencijalnih kandidata. Podsećanja radi, za TV serijal ’’Moja dedovina’’ televizijski autor Milan Popović dobio je uglednu novinarsku nagradu ’’Đoko Vještica’’, a ja kao izvršni producent nagradu ’’Dr Marko Mladenović’’ za doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji. Sve to nije smetalo novinarima i urednicima pojedinih internet portala da objavljivanjem netačnih informacija, proizvoljnih nagađanja i zlonamernih insinuacija, pokušaju da naruše ugled i čast i mene kao televizijskog producenta i redovnog profesora Univerziteta, i čitavog tima koji sarađuje sa produkcijskom kućom ‘Serbika medija'“, ističe Đorđević.

Prema njegovim rečima, to nije smetalo novinarima i urednicima pojedinih internet portala da objavljivanjem netačnih informacija, proizvoljnih nagađanja i zlonamernih insinuacija, pokušaju da naruše ugled i čast „i mene kao televizijskog producenta i redovnog profesora Univerziteta, i čitavog tima koji sarađuje sa produkcijskom kućom ’’Serbika medija’’“.

„Logično je zapitati se kojim su interesima i ciljevima pomenuti akteri bili motivisani da se grubo ogreše o načela istine i pribegnu ovakvoj medijskoj hajci i sramnom manipulisanju javnosti u vezi sa jednim od najvažnijih nacionalnih medijskih projekata? Zbog svega navedenog, očekujemo da navedeni akteri podnesu javne demante i izuzmu nas kao pojedince i pravne subjekte iz ove medijske hajke jer su u pitanju na prvom mestu naši ugled i čast. U protivnom, bićemo prinuđeni da protiv takvih aktera i privrednih subjekata podnesemo tužbe. Ujedno, ovo je prilika da izrazimo zahvalnost svim profesionalnim medijima i novinarima koji su u proteklom periodu afirmativno izveštavali o TV projektu „Moja dedovina’’, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari