Sergej, stidljivi genije iz Novog Pazara 1Foto: N. Kočović

Za Sergeja Kneževića, učenika osmog razreda Osnovne škole “Bratstvo”, nastavnici i drugari kažu da je stidljivi genije i da se takav talenat za prirodne nauke u Novom Pazaru nije rodio godinama.

Njihove reči ovaj mali maturant potvrdio je nedavno kada je, istog dana, bio najbolji na repubičkom takmičenju iz hemije osvojivši maksimalnih 100 bodova, odnosno, drugi na takmičenju iz fizike sa sakupljenih 95 bodova.

“Hemiju i fiziku sam zavoleo od malih nogu. Uvek me zanimalo kako funkcionišu predmeti iz našeg svakodnevnog života, kako reaguju, šta rade kućne hemikalije. Zbog toga sam sve to posmatrao kao zanimaciju i zabavu, pa mi je učenje bilo lako”, kaže Sergej za Danas.

Za takmičenje se pripremao od novembra, a poslednjih par meseci svakodnevno je sa nastavnicima hemije i fizike Elvirom Ugljanin i Veljkom Ristovićem vežbao i po dva sata nakon redovne nastave.

Sergej, stidljivi genije iz Novog Pazara 2
Foto: OŠ Bratstvo

“Testovi na republičkom takmičenju bili su mnogo teži nego na opštinskom i okružnom, a dodatni napor pričinjavalo mi je to što sam morao da ih rešavam jedan za drugim, provodeći pet sati u istoj učionici, bez pauze, sa bocom vode”, navodi Sergej koji se nada da će upisati IT i prirodno-matematičii smer u Gimnaziji.

Drugo mesto na takmičenju iz hemije, sa samo dva boda manje od Sergeja, pripalo je Semri Crniršanin, još jednoj talentovanoj učenici ove škole.

“Ponosna sam na njih dvoje, konkurencija je bila prejaka, a kako mi nismo imali laboratorijske vežbe, koje su bile sastavni deo testa, nisam očekivala baš ovakav rezultat. Ali, njih dvoje su genijalci, zadatke rešavaju koristeći svoje, posebne, metode što ja ohrabrujem. Radili smo naporno, ali je za uspeh najzaslužniji njihov samostalan rad”, kaže nastavnica Elvira Ugljanin.

Pored njih, priznanja na republičkim takmičenjima pripala su i učenicima sedmog razreda Ratku Raičeviću (2. mesto iz istorije) i Savi Joloviću (3. mesto iz istorije), kao i Adni Jašarević koja je bila treća na takmičenju iz bosanskog jezika.

Velike zasluge za te uspehe imaju i njihove nastavnice Vesna Raičević i Elida Lekpek.

Direktor “Bratstva” Dejan Kulundžić ocenio je da se rezultatima učenika ponose u toj školi i gradu.

“Ne pamtimo da je toliko učenika u jednoj školskoj godini ostvarilo takve rezultate na republičkim takmičenjima. Ovo je još jedan dokaz da se, osim ulaganja u renoviranje škole i stvaranje što boljih uslova za učenike, u našoj školi temeljno radi”, poručuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari