Optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je juče da pred Haškim tribunalom ne može imati pravično suđenje zato što su svi razumni rokovi za okočanje procesa „odavno prošli“ i zato što Tužilaštvo „kupuje vreme“.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, a suđenje je prekinuto na zahtev Tužilaštva koje ima još šest sati za izvođenje dokaza, zbog pretnji kojim je navodno bilo izloženo preostalih 11 svedoka optužbe. Tokom jučerašnje proceduralne rasprave, vođa srpskih radikala je, podsećajući da je u pritvoru Tribunala većšest godina, rekao da su „odavno prošli svi razumni rokovi“ za brzo suđenje na koje mu pravo garantuje statut Tribunala.

– Razumni rokovi protutnjali su pre nekoliko godina. Zato suđenje ne može biti pravično. Nema ništa od razumnih rokova i pravičnog suđenja. U Sjedinjenim Državama bi me pustili na slobodu posle godinu dana, a optužnica bi bila odbačena – kazao je Šešelj. Tužilac Deril Mandis odbacio je tvrdnje optuženog da Tužilaštvo namerno odugovlači sa procesom, rekavši da je „dužina postupka u dobroj meri posledica ponašanja“ samog Šešelja.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti podsetio je da je, protiveći se prekidu suđenja, naznačio da postoji način da se proces brzo okonča, ali da se s tim nisu složila dva druga člana sudskog veća Frederik Harhof i Flavija Latanci. Sledeća proceduralna rasprava u postupku protiv Šešelja biće, prema rečima sudije Antonetija, održana za dve nedelje.

Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu 24. februara 2003, a suđenje je počelo 7. novembra 2007, od kada su dokaze izvodili tužioci. Šešelj je, pre prekida suđenja, nagovestio da neće izvoditi dokaze odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari