"Šest meseci dovijanja, odmora i bolovanja, dok na kraju ne budem morala da dam otkaz": Maji je isteklo porodiljsko, a njen sin još nema pravo na vrtić 1Privatna arhiva

Maja Stanišić iz Beograda, mama jednogodišnjeg dečaka Lazara, ne može da se vrati na posao jer njen sin, rođen u martu, još uvek nije krenuo u vrtić. Kroz sličnu situacije prolaze porodice širom Srbije, pogotovo one čiji su mališani rođeni u martu, aprilu i maju, jer ta deca iako su napunila godinu dana u vrtić kreću tek u septembru. 

Mali Lazar prvi rođendan proslavio je u martu, ali još uvek nije krenuo u vrtić iako je njegova mama odavno trebalo da se vrati na posao. U prošlom konkursnom roku je bio premali, a sada se čeka konačna lista za ovogodišnji konkurs i polazak u vrtić, ali tek u septembru.

— Po trenutnom sistemu suprug i ja šest meseci moramo da se snalazimo, jer naše dete nema pravo na vrtić do septembra. Iz vrtića kažu da nemaju pravni osnov da Lazar na vreme krene u vrtić. Moje porodiljsko se odavno završilo, trebalo je da se vratim na posao, ali još uvek ne mogu jer dete nema ko da čuva — rekla je Maja za roditeljski portal Bebac.

Maja je inženjer građevinarstva, a njen suprug radi pri Vojsci Srbije njihove porodice, babe i dede, žive van Beograda, te od njih ne mogu imati podršku. Oslonili su se na mehanizme države koje postoje oduvek, ali uprkos tome što se vreme menja vrtići svoju upisnu praksu nisu prilagodili savremenom roditelju.

"Šest meseci dovijanja, odmora i bolovanja, dok na kraju ne budem morala da dam otkaz": Maji je isteklo porodiljsko, a njen sin još nema pravo na vrtić 2
Privatna arhiva

— Centralna upisna komisija trebalo bi da prima decu tokom cele godine, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, i mi smo u skladu sa tim podneli zahtev u prošlom upisnom roku. Odbili su nas jer je Lazar bio mali, sada međutim taj zahtev smatraju zastarelim, a  do formiranja nove liste moramo čekati do septembra. Lazar će tada imati godinu i po dana, to za nas znači šest meseci snalaženja, dovijanja, uzimanja godišnjih odmora, bolovanja, dok na kraju ne budem morala da sam otkaz — kaže mama koja objašnjava da bi sve rešila samo da ima vezu, jer mnogi roditelji su primorani da pribegavaju tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari