"Sestra Milka" iz Niša se oglasila i objasnila kako je nastao snimak koji je uzburkao Srbiju 1Foto: Printscreen

Na većini društvenih mreža danima se vrteo snimak izvesne žene koja tvrdi da živi u Nemačkoj, koja govori o tome da školske vlasti te zemlje primoravaju roditelje da decu šalju u odeći za suprotan pol, a nedeljnik „Vreme“ u novom broju doneo je tekst novinara Nemanje Rujevića i nove informacije o slučaju pomenute žene.

Milka M. još nije bila internet senzacija kada je pre desetak dana prolazila Obrenovićevom ulicom u rodnom Nišu, navodi se u uvodu teksta.

Kako je pojašnjeno, u pešačkoj zoni prišla je štandu na kome su se prikupljali potpisi za zabranu Evroprajda, koji je planirano da se održi sredinom septembra u Beogradu.

„Milka se drži devize ‘živi i pusti druge da žive’, ali je protiv ‘nametanja’ vrednosti i paradiranja homoseksualaca“, objasnila je za „Vreme“.

Kako je nastavljeno, bradati muškarac na štandu – i on protiv nametanja i paradiranja – ćaskao je sa Milkom i onda ju je ubedio da je snimi.

„Njena priča bi, mislio je, mogla da doprinese opštoj stvari. Tako je nastao snimak za koji Milka M. danas kaže da nikad nije trebalo da bude objavljen na način na koji je to učinjeno. Tih 70 sekundi doneće joj neočekivanu pažnju“, pojašnjeno je.

Milka M. skoro pola života živi u Minhenu, gde je otišla na studije.

„Ponekad joj, dok govori, nedostane srpska reč pa se pomogne nemačkom. Život joj se odvija daleko od društvenih mreža, podeljen na posao i brigu o osmogodišnjem sinu kojeg od rođenja podiže kao samohrana majka“, navodi se u tekstu.

Sin ima blaži oblik autizma, zbog čega pohađa školu za decu kojoj treba posebna pažnja.

Ona je i u snimku tvrdila da je ovog proleća dobila letak iz škole kojim se roditelji obaveštavaju da se organizuje neka vrsta nedelje tolerancije, te da jednog dana – a bio je utorak, tvrdi Milka, kao i u klipu – dečaci mogu da obuku haljinice, a devojčice dečačku odeću.

O tome više nema pisanih dokaza niti tragova na internet prezentaciji škole.

Sama akcija se povremeno organizovala u pojedinim nemačkim školama.

Zove se „zamena uloga“(Rollentausch) ili „Girls and Boys day“, a sudeći po fotografijama, sve to liči na karneval na kome se karikira suprotni pol.

„Iskreno, na kraju ga nisam odvela u školu jer smo se posvađali oko odevanja pa mi je bilo lakše da ne ide uopšte, nego da me kasnije zovu iz škole jer je nervozan i pravi problem“, rekla je Milka za „Vreme“.

Odlazak u haljini nije bio obavezan niti ga je naložilo Ministarstvo obrazovanja Bavarske. Milka je to i potvrdila za pomenuti nedeljnik.

Kaže, zabunom je pomenula ministarstvo, a 263 evra koje je morala da plati nisu „kazna“ već naknada što je dete neopravdano izostalo iz škole.

„Nije odevanje u haljinu obavezno – to je projekat. Prisustvo deteta u školi je obavezno“, pojašnjava Milka.

Kako je došlo do snimka?

Čovek koji ju je snimao, kako piše u tekstu nedeljnika „Vreme“, zove se Ivica Božić i član je neformalnog udruženja “Antiglobalisti Srbije”, koje se pojavljuje kao jedan od organizatora litija u Beogradu. On je i podelio 20. avgusta video na Tviteru kao “svedočenje naše sestre Milke” koja je protiv „pederbala“.

Kako tvrdi Milka, posle dugog razgovora sa Ivicom Božićem u niškoj čaršiji, pristala je da se načini kratki snimak, ali da se onda zbunila.

Kaže da je nenašminkana („kao da me izbacila poplava“) tražila da se na snimku zamagli njeno lice i da se ne otkriva njen identitet. To u razgovoru za „Vreme“ potvrđuje i sam Božić.

„Ali sam joj pre objavljivanja poslao snimak na Vajber. Može se računati da je u pitanju nesporazum“, objašnjava on.

Milka M. kaže da joj se smučio letnji raspust koji je u Nišu provela sa sinom.

„Mene je Ivica Božić zvao dan nakon toga, a ja pojma nemam šta se dešava na Tviteru. On mi je pričao o nekim tužbama koje treba da podnesemo. Rekla sam mu da prvo moram njega da tužim jer nije ispoštovao dogovor, pustio je video iako je obećao da će mi zamagliti lice“, tvrdi Milka.

Božić je u odgovoru na pitanje da li je u borbi za svoju stvar svesno manipulisao Milkom M. i objavio video na kome ona netačno kaže da „ministarstvo“ u Nemačkoj primorava roditelje da im se deca odevaju kao suprotni pol naveo da je u pitanju i njegov propust.

„Pretpostavljao sam da je to lapsus, jer ministarstva tako nešto ne rade. To jeste moj propust, ali zamislite kakve sankcije onda treba da trpe mediji koji su preneli da je žena napustila državu i da je ruski špijun“, naveo je on.

Milka je rešila da napusti Minhen i vrati se u rodni Niš, ali to nema nikakve veze sa školom ili time da dečaci treba da budu dečaci. Kaže da joj se Nemačka smučila zbog razdvajanja vakcinisanih od nevakcinisanih tokom lokdauna.

„Kao da sam pala s Marsa. Toliko sam opterećena sinom i u glavi nemam mesta ni za šta. Kao da mi je memorija prepuna i da sam u stand by režimu. Niti sam znala ko su taj Božić i Šormaz, pitala sam se da li jemoguće da mi se ovo dešava“, dodaje ona.

Samo na Tviter profilu Božića, snimak je pogledalo oko 135.000 puta. O njemu su javili mediji u Srbiji i regionu, da bi dan ili dva kasnije izvestili kako Milka ne postoji i da je u pitanju „ruska špijunka“ iz Humanitarnog centra u Nišu.

„Ne mogu da zaboravim da su mi koliko juče rekli da sam društveni otpad i da ugrožavam druge. Taj sistem vrednosti če opstati na drugim temama. Ne želim tu da živim. Na kraju, bolje da živim sa ludim Srbima gde za dan čovek može da postane sve, pa i ruska špijunka“, dodaje ona.

Ceo tekst Nemanje Rujevića možete pročitati u novom broju nedeljnika „Vreme“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.