Održana “Šetnja za mir u Izraelu”: Građani na Kalemegdanu upalili sveće za žrtve sukoba 1Foto: N1

Učesnici “Šetnje za mir u Izraelu” su danas na platou pored spomenika Pobednik na Kalemegdanu upalili sveće za žrtve napada u Izraelu i pročitali molitvu za mir.

Građani su minutom ćutanja odali poštu ubijenima.

Prethodno su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta i krenuli u “Šetnju za mir u Izraelu” Ulicom kneza Mihaila do Kalemegdana.

Građani su nosili izraelske zastave i transparent “Šetnja za Izrael”, kao i fotografije ubijenih i kidnapovanih.

Predstavnik organizacije Haver Srbija Brane Popović rekao je da je „Šetnja za mir“ posvećena svim žrtvama terorističkog napada 7. oktobra, njihovim porodicama i prijateljima.

„Učestvujemo u žalosti sa porodicama žrtava dok se molimo da svi taoci budu pušteni i vraćeni kućama“, izjavio je Popović.

On je rekao da zastrašujuće slike iz Izraela, svirepi teroristički zločini nad civilnim stanovništvom, među kojima je bilo puno dece, mladih i starih, nikada ne smeju biti zaboravljeni.

„Ovo je bio planiran i organizovan napad sa ciljem da se ubije što više Jevrejki i Jevreja. Dan koji će ostati upamćen u istoriji kao najveći pogrom nad Jevrejima nakon Drugog svetskog rata. Naša ljudska dužnost je da glasno osudimo i ustanemo protiv surovog čina terorizma. Nije vreme za ćutanje“, izjavio je Popović.

Prema njegovim rečima, uspostavljanje mira će biti teško i dugotrajno, ali je moguće uz puno hrabrosti, empatije, solidarnosti, snage, odgovornosti, razumevanja i nade.

Popović je poželeo okupljenim građanima i svim ljudima na svetu „da imaju dug, lep, zdrav i uspešan život i da im se nikada ne desi ono što se dogodilo u Izraelu i što se događa u Gazi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari