"Sigurne staze" dobitnik plakete za inovativan startap poduhvat 1Foto: Sigurne staze

Društvo za informatiku Srbije dodelilo je Plaketu udruženju Sigurne staze za inovativan start up poduhvat i za izvanredne doprinose u razvoju informacionih tehnologija u 2021. godini.

Plaketa je dodeljan za razvoj prvog GIS softvera Mobility Bor za urbanu mobilnost na teritoriji Jugoistočne Evrope i za Mobilnu i web GIS aplikaciju Pristupačnost Bor za osobe sa invaliditetom na teritoriji grada Bora.

Temelj projekata ovog udruženja je korišćenje otvorenih podataka upotrebom informacionih tehnologija i vizuelizacija i prostorizacija tih podataka u cilju strateškog upravljanja bezbednošću saobraćaja i urbane mobilnosti.

Interaktivne GIS platforme udružena Sigurne staze obiluju podacima koji se tiču ranjivih učesnika u saobraćaju (deca, starija lica, osobe sa invaliditetom, pešaci, biciklisti…).

Naime, zahvaljujući upotrebi otvorenih podataka dobili su obeležja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora kao što su prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, problemi u zonama škola, ocena stanja pristupačnosti infrastrukture za osobe sa invaliditetom, lokacije visokog rizika itd. A sve u cilju davanja predloga na kojim mestima je u Boru potrebno projektovati zone 30, zone usporenog saobraćaja, biciklističke staze/trake, sigurne staze za kretanje učenika osnovnih i srednjih škola itd.

"Sigurne staze" dobitnik plakete za inovativan startap poduhvat 2
Foto: Sigurne staze

„Zahvaljujući GIS-u razvili smo savremenu metodologiju prikupljanja i obrade podataka na osnovu koje smo vršili različite analize svih prikupljenih prostornih i atributativnih setova podataka, konverziju tih podataka u formate neophodne za veb i mobilni prikaz, dizajniranje, kao i izradu veb interaktivnih mapa. GIS platforme mobilitybor.com i „pristupacnostbor.com“  predstavljaju nedvosmisleno sredstvo komunikacije između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog uređenja grada Bora, kao i u dvosmernoj komunikaciji struke i „politike“, struke i građana, građana i donosioca odluka. Samim tim predstavlja koristan alat za lokalnu samoupravu i donosioce odluka u cilju strateškog upravljanja urbanom mobilnošću“, navodi Igor Velić iz „Sigurnih staza“.

GIS platforme sadrže i crowdsourcing  komponentu koja omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju unapređenja urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora. Ovakva metodologija i tehnologija prikupljanja, analize, sinteze i prezentovanja podataka je u poslednje vreme poznata kao citizen science.

Projekti su predstavljeni na međunarodnoj konferenciji Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici u Domu Narodne skupštine i na šestom CIVINET forumu mreže Jugoistočne Evrope za urbanu mobilnost na prostoru.

Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa, navodi se u saopštenju Udruženja Sigurne staze.

Podaci na kojima se zasnivaju projekti zapravo predstavljaju skup saobraćajnih, urbanističkih, građevinskih, arhitektonskih i drugih mera sa ciljem formiranja jedinstvenog, bezbednog, ambijentalno prihvatljivog i podjednako dostupnog prostora za sve korisnike.

Projekti se vezuju za ciljeve upravo proglašene dekade bezbednosti saobraćaja (2021. do 2031.) od strane Ujedninjenih nacija, kao i za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari