Srpski predstavnici u muškom delu turnira na Australijan openu bili su više nego sigurni na startu takmičenja. Jedino je Viktor Troicki izgubio set protiv Rusa Dmitrija Tursunova, dok su Novak Đoković i Janko Tipsarević gotovo oduzeli i pravo na nadu Marselu Granoljersu iz Španije, odnosno Miši Zverevu iz Nemačke.


Đoković je u svom prvom meču na ATP turnirima u 2011. godini potvrdio da se nalazi u izvanrednoj formi. Tačno 90 minuta trajao je njegov duel sa Granoljersom u kome je naš teniser dominirao od početka do kraja – 3:0 (6:1, 6:3, 6:1). Đoković je bio mnogo bolji u svakom parametru što samo može da raduje pred nastavak turnira. Naredni rival biće mu Hrvat Ivan Dodig, koji je sa 3:2 (6:4, 3:6, 6:7, 6:4, 6:4) savladao zemljaka Iva Karlovića iako je bio inferioran u as udarcima (10-48) i direktnim poenima (20-96).

Tipsarević se odlično snašao protiv Zvereva i za 131 minut izborio plasman u narednu rundu – 3:0 (6:3, 6:1, 6:4). Nemac ruskog porekla bio je nemoćan protiv sjajnog servisa rivala tako da nijednom nije uspeo da ostvari brejk. Pored toga što je ljubomorno čuvao svoj, Tipsarević je čak pet puta slavio u gemu koji sam nije započeo. Naredni rival biće mu deveti nosilac Španac Fernando Verdasko koji je više nego ubedljivo savladao Nemca Rajnera Šitlera sa 3:0 (6:1, 6:3, 6:2). Janko je jedini put u prethodnih šest pokušaja u Melburnu izborio plasman u treće kolo 2008. godine, a upravo je tada iznenadio Verdaska (7:5, 7:6, 7:6) na drugom stepeniku.

Prvi je od naših igrača na teren izašao Troicki, a na njemu se zadržao duže od zemljaka – dva sata i 22 minuta. Toliko mu je bilo dovoljno da pobedi Tursunova sa 3:1 (6:2, 3:6, 6:2, 6:0) posle dominantne igre u većem delu susreta. Istina, Rus prolazi kroz žestoku krizu, što je Troicki iskoristio na najbolji mogući način i nastavio sa sjajnim partijama koje je počeo u Beogradskoj areni u finalu Dejvis kupa protiv Francuske, a nastavio na turnirima u Dohi i Sidneju na početku nove sezone, zbog čega je i popravio plasman na ATP listi za tri pozicije (27). U drugom kolu igraće protiv Francuza Nikolasa Maua, koji je pobedio Argentinca Brajana Dabula sa 3:0 (6:3, 6:4, 6:4). Ukoliko savlada Maua, a Đoković Dodiga, dvojica najboljih srpskih tenisera sastaće se u trećem kolu.

Ženski trio danas igra u prvom kolu

Jelena Janković, Ana Ivanović i Bojana Jovanovski započele su jutros svoje učešće na prvom grend slem turniru sezone. Jankovićeva, koja je postavljena za sedmog nosioca, igrala je drugi meč na Hisens areni protiv Ruskinje Ale Kudrjavceve, dok će Ivanovićeva (19) na istom terenu zatvoriti program protiv Ekaterine Makarove. Jovanovski je rano jutros po našem vremenu (1.00) igrala prvi duel na terenu broj 18 protiv Kai-Čen Čang iz Kineskog Tajpeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari