U 24 hraniteljske porodice u Pirotu trenutno je smešteno 29 dece bez adekvatnog roditeljskog staranja. Stručni tim Centra za socijalni rad počeće uskoro novu obuku porodica za buduće hranitelje koju će finansirati lokalna samouprava.
Centru je za projekat Program pripreme i obuke budućih hranitelja iz opštinskog budžeta na osnovu javnog konkursa za finansiranje projekata iz Lokalnog plana akcije za decu odobreno 120.

U 24 hraniteljske porodice u Pirotu trenutno je smešteno 29 dece bez adekvatnog roditeljskog staranja. Stručni tim Centra za socijalni rad počeće uskoro novu obuku porodica za buduće hranitelje koju će finansirati lokalna samouprava.
Centru je za projekat Program pripreme i obuke budućih hranitelja iz opštinskog budžeta na osnovu javnog konkursa za finansiranje projekata iz Lokalnog plana akcije za decu odobreno 120.000 dinara. Sa obukom novih hraniteljskih porodica počeće se odmah, po potpisivanju ugovora između Centra za socijalni rad i predsednika opštine.
Projektom je predviđeno da 20 porodica iz Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice budu obučene za prihvat dece.
– Intencija je da se zaštita dece bez adekvatnog roditeljskog staranja odvija u uslovima koji su prirodni, kako bi se izbegao smeštaj dece u domovima. Domski smeštaj nije toliko adekvatan za razvoj dece kao što su hraniteljske porodice koje imaju približno ili daleko bolje uslove od uslova koje su deca imala u prirodnim porodicama – kaže direktor Centra za socijalni rad u Pirotu Marija Vasić, dodajući da je prva obuka hranitelja obavljena pre četiri godine, kada je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pokrenulo program hraniteljstva.
Prema njenim rečima najpre će biti odabrane prijavljene porodice za buduće hranitelje.
– Poželjno je da hraniteljske porodice pre svega vole decu jer je odgajanje dece veoma odgovoran zadatak, pogotovu kada su u pitanju deca bez adekvatnog roditeljskog staranja koja traže više napora i ulaganja. Poželjno je da takve porodice budu i potpune, kako bi lakše iznele teret vaspitanja i odgajanja deteta.Takođe je bitno da to bude zdrava porodica i da poseduje određene materijalne i stambeno-ekonomske uslove da bi dete moglo da ima zadovoljavajuće uslove za rast i razvoj – kaže Vasićeva.
Posle odabira, odnosno trijaže porodica koje se prijavljuju za hraniteljstvo, stručni tim će proceniti koje od prijavljenih porodica ispunjavaju sve uslove i obaviti terensku posetu i razgovor s članovima porodica. Porodice koje prođu edukaciju biće pripremljene za urgentni smeštaj dece.
– To znači da ako se desi da u toku noći neko dete treba da se smesti u hraniteljsku porodicu, ta porodica treba da bude spremna da istog momenta prihvati dete, a nekoliko porodica će biti pripremljene za smeštaj dece s manjim smetnjama u razvoju – kaže Vasićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari