VJT obustavilo istragu zbog navodnog silovanja u centru Niša 1Foto: Viši sud Niš

Više javno tužilaštvo u Nišu obustavilo je istragu protiv jedne osobe iz Niša zbog krivičnog dela silovanja koje je 30. decembra prošle godine prijavila devojka (29), navodeći da se dogodilo u kafiću u centru grada, potvrđeno je u VJT.

„Više javno tužilaštvo donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv jednog lica ali je nakon sprovođenja dokaznih radnji ustanovljeno da nema osnova za njegovo krivično gonjenje, pa je istraga obustavljena”, rečeno je novinarima.

U VJT su kazali da je odluka tužilaštva sa poukom dostavljena devojci i njenom punomoćniku.

Na ovaj način VJT je potvrdilo navode Ministarstva unutrašnjih poslova da se radilo o lažnoj prijavi, koji su saopšteni pet dana nakon prvih medijskih informacija o navodnom silovanju.

“Niška policija, u saradnji sa VJT, a nakon detaljnih provera, utvrdila da je devojka lažno prijavila da je silovana. Ona je u razgovoru pre poligrafskog ispitivanja priznala policiji da je lažno optužila dvadesetdevetogodišnjeg muškarca za silovanje, kao i lažno navela mesta gde je navodno silovana”, saopštio je MUP 5. januara uveče.

Prema dostupnim podacima, devojka je prijavila niškoj Policijskoj upravi da je žrtva grupnog silovanja u toaletu kafića u centru grada 25. decembra prošle godine, a potom je pre poligrafskog ispitivanja policiji dala izjavu da je silovanje lažno prijavila.

U nedostatku ikakvih zvaničnih podataka, u medijima i na društvenim mrežama danima su objavljivane nezvanične informacije, u kojima je bilo i protivurečnih “saznanja” o okolnostima prijavljenog silovanja.

Mediji su izveštavali da je devojka navodno najpre prijavila grupno silovanje u toaletu kafića, u kojem su učestvovala četvorica mladića, a potom menjala iskaze, te rekla da je reč o jednom napadaču, a da je silovana u svom stanu.

Centar za devojke je zbog ovog slučaja u toku januara organizovao dve ulične akcije “Silovanje je zločin bez povoda” i zatražio od Zaštitinika građana da preispita postupanje niških policijskih službenika.

Od niškog VJT je zatražio da javnosti saopšti “koliko puta, na koji način i koliko dugo” je devojka koja je prijavila silovanje davala iskaze policijskim službenicima i da li su ti službenici “bili nadležni za obavljanje tog posla”.

Postavili su i pitanje zbog čega je korišćen poligraf i ko je inicirao njegovo korišćenje.

Za krivično delo lažno prijavljivanje predviđena je kazna atvora od tri meseca do tri godine.

Za sada nije poznato da li je protiv devojke podneta takva prijava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari